© AFT

Bankdirecteur die klanten voor drie miljoen euro zou opgelicht hebben, kan geen straf meer krijgen: voorzitter hof van beroep excuseert zich

Oostende/Oudenburg/Jabbeke -

Een 50-jarige ex-bankdirecteur uit Zerkegem riskeert geen straf meer, ook al zou hij zijn klanten voor drie miljoen euro hebben opgelicht. Het strafdossier is inmiddels verjaard. “Ik excuseer mij namens justitie”, richtte de voorzitter zich tot de burgerlijke partijen.

Olivier Scheir

Aan het eind van de jaren 90 werkte Yves B. zich op tot directeur van zijn eigen bankkantoor, eerst in Oostende en later in Oudenburg. Dat laatste groeide uit tot een van de succesrijkste landelijke kantoren van BNP Paribas Fortis. Met zijn vlotte praatjes en charmante voorkomen was B. alom gerespecteerd. Maar tussen 2007 en 2010 zou hij samen met zijn kompaan Michel D. (54) klanten voor drie miljoen euro hebben opgelicht. Ze beloofden hen woekerwinsten tot 22 procent, maar uiteindelijk bleek al het geld verdwenen.

Excuses

In eerste aanleg werden de bankdirecteur, zijn kompaan en BNP Paribas Fortis wel schuldig verklaard, maar omdat de redelijke termijn was overschreden – het onderzoek begon in 2013 en sleepte jarenlang aan – kregen ze geen straf. Drie jaar na hun veroordeling riskeren ze in beroep zelfs geen straf meer, want de strafvordering is verjaard in 2022.

De voorzitter van het hof excuseerde zich dan ook aan alle burgerlijke partijen. “Ik excuseer mij namens justitie. Wij werken allen met de mouwen opgestroopt, maar er zal meer nodig zijn.” Hij laakte het gebrek aan middelen en mensen om dergelijke zaken sneller vooruit te laten gaan.

Slecht onderzoek

Maar het is niet omdat de beklaagden geen straf meer kunnen krijgen, dat er niet geoordeeld kan worden omtrent die drie miljoen euro. Daarvan blijft de bankdirecteur erbij dat het onderzoek slecht is gevoerd, dat er grote hiaten zijn in het strafonderzoek en er ook geregeld naamsvergissingen zijn, al dan niet opzettelijk.

“Men wou het verhaal dat dit een sjoemelende bankdirecteur is, doen kloppen”, pleitte advocate Stien Dijckmans. Zij en meester Luc Arnou wezen met de beschuldigende vinger naar kompaan Michel D. die als tussenpersoon fungeerde tussen de klanten en Yves B. Maar die laatste liet voor het hof echter verstek, en kon zich dus niet verdedigen.

“Mijn cliënt is nu alles kwijt: zijn chalet, relatie, voertuig, werk, … ”, zei meester Dijckmans. Een stelling die door de burgerlijke partijen op schamper gelach werd onthaald. Zij hopen nog steeds om hun zuurverdiende spaarcenten na meer dan veertien jaar eindelijk terug te zien van BNP Paribas Fortis, Michel D. en Yves B. Aan één cliënt gaf Fortis zijn fout al toe en sloot al een dading af. Voor het overige pleit de bank onschuldig. Over enkele weken velt het hof een arrest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER