Australische premier noemt Elon Musk “arrogante miljardair” in ruzie over videobeelden van mesaanval op bisschop

© Reuters

Elon Musk is volgens de Australische premier een “arrogante miljardair” en “wereldvreemd”. Dat zei hij in het kader van hun vete over de videobeelden van de mesaanval op een bisschop in Sydney.

SGG

Op maandag beval een Australische rechtbank aan X, het sociale mediabedrijf van Musk, om video’s van een mesaanval van vorige week in Sydney te verbergen. Op maandag 15 april viel een 16-jarige jongen bisschop Mar Mari Emmanuel, de leider van een ultraconservatieve vleugel van het Assyrisch-orthodoxe geloof, aan met een mes tijdens een misviering in The Good Shepherd Church in het westen van de hoofdstad.

De plechtigheid werd live uitgezonden, waardoor er duidelijke videobeelden bestaan van het incident. Die videobeelden moeten van de Australische rechtbank wereldwijd verwijderd worden van socialemediaplatformen. X zei dat het zich aan de regels zou houden “in afwachting van de rechtszaak”. Maar X besloot de toegang tot de video enkel in Australië te blokkeren. Wie buiten het land woont of een virtueel privénetwerk (VPN) gebruikt, kan de beelden wel nog bekijken.

Musk deelde daarop enkele tweets waarin hij spot de Australische overheid en spreekt over censuur. Musk vindt het niet kunnen dat één land zo’n beslissing kan nemen voor de rest van de wereld. “Onze zorg is dat als IEDER land toestemming krijgt om inhoud voor ALLE landen te censureren, wat de Australische “eSafety Commissar” (Julie Inman Grant, red.) eist, wat houdt een land dan tegen om het hele internet te controleren? We hebben de inhoud in kwestie al gecensureerd voor Australië, in afwachting van een gerechtelijk beroep, en het wordt alleen opgeslagen op servers in de VS”, schreef Musk op X.

“Ik wil graag een moment nemen om de premier te bedanken voor het informeren van het publiek dat dit platform het enige waarheidsgetrouwe is”, schreef hij ook nog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ego en geweld boven gezond verstand”

Anthony Albanese, de Australische premier, reageerde dinsdagochtend op de uitspraken van Musk en zei dat de Tesla-baas “een vent was die ego en geweld boven gezond verstand verkoos.”

“Australiërs zullen hun hoofd schudden bij de gedachte dat deze miljardair bereid is om naar de rechter te stappen om te vechten voor het recht om verdeeldheid te zaaien en gewelddadige video’s te tonen”, vertelde hij aan Sky News. “Hij zit in de sociale media, maar hij heeft een sociale verantwoordelijkheid om die sociale licentie te hebben.” Bij ABC noemde Albanese Musk dan weer “een arrogante miljardair die denkt dat hij boven de wet staat”.

“Wat de eSafety-commissaris doet, is haar werk doen om de belangen van Australiërs te beschermen. En het idee dat iemand naar de rechter zou stappen voor het recht om gewelddadige inhoud op een platform te plaatsen, laat zien hoe wereldvreemd meneer Musk is”, zei hij.

Andere socialenetwerkwebsites, zoals Meta, Google, Microsoft, Snapchat en Tiktok, zouden volgens de Australische eSafety-commissaris wel inspanningen geleverd hebben om soortgelijke inhoud te verwijderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen