© Karel Hemerijckx/hbvl

Visser (64) in ziekenhuis overleden nadat zijn bootje kantelde op Schulensmeer: “Ik verlies mijn broer en mijn bondgenoot”

Omer Donvil, de visser die op 12 januari in het Schulens­meer belandde nadat zijn bootje kantelde, is in het ziekenhuis van Hasselt overleden. Tijdens de fatale tocht op het Schulensmeer was Omer op stap met de nieuwe vriend van zijn ex-vrouw. “Omer raakte goed met hem bevriend”, zegt Rogers jongere broer Ivan (56). Hij reageert erg aangedaan op het overlijden van zijn broer.

“Omer en ik waren twee handen op één buik.”

Jozef CROUGHS/Luk WEYENS/Koen LUTS

Omer en Roger V., de man die bij hem in het bootje zat, waren dikke vrienden. Maar voor de hand liggend was dat allerminst. “Omer en zijn vrouw Martine gingen ruim tien jaar geleden uit elkaar. Dankzij Caroline, hun enige dochter, hebben ze altijd een goede band met elkaar bewaard”, vertelt Ivan. “Omer was trouwens heel erg vergevensgezind. Toen zijn ex-vrouw in Roger een nieuwe partner vond, raakte Omer ook met hem bevriend. Ze woonden trouwens op een boogscheut van elkaar.”

Brouwer

© hbvl

Met hengelen had Omer helemaal niks, maar hij vergezelde Roger en Martine wel naar het water. “Zo reisden ze bijvoorbeeld met zijn drieën naar Frankrijk om er te gaan hengelen”, zegt Ivan. “Vroeger had Roger een grotere boot, maar hij wilde een kleinere met een elektrische motor. Met die boot trokken Roger en Omer naar het Schulensmeer om ze uit te testen, jammer genoeg met de fatale afloop.”

Met het afscheid verliest Ivan niet alleen een grote broer, maar ook een trouwe bondgenoot. “Ik kon altijd op hem rekenen. Zat ik met een probleempje, Omer stond altijd klaar om mij te helpen. We waren echt perfect op elkaar ingespeeld. We zakten samen ook geregeld door. Zijn favoriete drank was trouwens het bier Omer, maar hij brouwde ook zelf en zelfs aan wijn maken heeft hij zich ooit gewaagd. We zijn ook jarenlang collega’s geweest bij Hottat in Linter, gespecialiseerd in de aanleg van leidingen. Omer was vrachtwagenchauffeur, ik kraanmachinist. Omer was nu al een tijd met ziekteverlof. Hij kampte met gehoorproblemen door het lawaai van de machines. Hij was nu bezig met de regeling van zijn pensioen. Jammer genoeg heeft het noodlot er anders over beslist.”

Toen zijn ex-vrouw in Roger een nieuwe partner vond, raakte Omer ook met hem bevriend. Samen waren ze het bootje die dag aan het uittestenbroer Ivan DONVIL

Met Roger heeft Ivan kort contact gehad: “Die is natuurlijk heel erg onder de indruk.”

Goede hoop

Piet Rymen van de Vrienden van het Schulensbroek was een van de mannen die Omer nog heeft gereanimeerd na het spijtige ongeval. “Toen we hem uit het water haalden zei Roger al dat Omer dood was. Maarten Van Aert en ik zijn dadelijk met de hartmassage begonnen, tot de hulpdiensten er waren. Maandag hebben ze geprobeerd om Omer te laten ontwaken uit zijn kunstmatige coma, maar dat lukte niet. Toch hadden we nog goede hoop omdat uit een hersenscan blijkbaar bleek dat er slechts een lichte beschadiging was”, zegt Rymen.

“Maandag is Roger een fles voor ons komen afgeven. Hij wou ons bedanken, en toen hoopten we nog dat alles goed zou komen”, zegt Rymen. “Wij hebben gedaan wat we konden, maar het is jammer genoeg niet gelukt. Vrijdagavond werden in het ziekenhuis de machines afgekoppeld en daarna is de man overleden.”

Ook Jean Hendrix, voorzitter van de Verenigde Vissers Schulens­meer, is er het hart van in. “Ik ben de hele tijd bezorgd geweest, zo zit ik in elkaar. Dit moeten we zeker met onze leden van de vissersvereniging bespreken, maar ook andere vissers zullen er wel over napraten. Bij andere sporten is er veel begeleiding, maar niet bij het vissen. Er moeten reglementen komen en de vissers moeten gesensibiliseerd worden.”

De uitvaart van Omer Donvil vindt donderdag 25 januari om 10 uur plaats in de Sint-Pieterskerk van Orsmaal-Gussenhoven. Begroeting in de kerk vanaf 9.30 uur of op woensdag 24 januari van 18.30 tot 19 uur bij funerarium Eraerts, Sint-Truidensesteenweg 9 in Zoutleeuw.