© Photo News

Agressieve wandelaars spotten online met agenten na controle in Maasmechelen

Drie wandelaars werden schuldig bevonden aan het belagen van twee agenten tijdens en na een controle in Maasmechelen. Omdat de mannen hun identiteitskaart weigerden te tonen, escaleerde de situatie. Twee van hen haalden ook verbaal en fysiek uit naar de agenten. Als klap op de vuurpijl werden de politiemannen na het incident online belaagd doordat er foto’s van het voorval op Facebook verspreid werden. De twee agressievelingen kregen hiervoor tien maanden cel en een geldboete van 600 euro. De derde beklaagde komt er vanaf met een maand gevangenisstraf en een geldboete van 300 euro.

ShDf

Op 4 november 2015 deed een buurtbewoner melding van drie verdachte personen die de gebouwen van het rusthuis Heyvisch in Maasmechelen fotografeerden. Omdat de opmerkzame buurman deze mannen een weekje eerder ook al had opgemerkt, vroeg hij de politie om een kijkje te nemen. Zeker omdat er eerder in Maasmechelen verschillende diefstallen gepleegd waren, leek dit bijzonder verdacht. De routinecontrole die door twee jonge agenten uitgevoerd werd, kreeg al snel een grimmige sfeer. De mannen weigerden hun identiteitskaart te overhandigen en gingen al snel over naar agressief taalgebruik. Ook de overbrenging naar het politiekantoor verliep niet zonder slag op stoot. “Een dollemansrit”, zo bestempelde de advocaat van de twee inspecteurs het incident. Volgens de procureur waren de mannen bovendien niet enkel verbaal, maar ook lichamelijk agressief. “Ze grepen een agent bij de keel en twee politiemannen raakten gewond aan hun handen tijdens een schermutseling op het commissariaat”, zo klonk het.

Wandelclub

Tijdens de vechtpartij maakte een van de mannen lachend enkele filmpjes en foto’s van heel het gebeuren. Na de vrijlating van de agressieve wandelaars, werden deze beelden gebruikt om de politiemannen online te pesten en te belagen. De mannen riepen op om de agenten samen aan te pakken en informatie te verzamelen om een klacht te kunnen neerleggen tegen de Maasmechelse politie. Ook op de Facebookpagina van de wandelclub waarbij de drie mannen aangesloten waren, werd er meermaals gespot met de agenten. De commentaren die bij de foto’s geplaatst werden, waren volgens de raadsman van de slachtoffers ronduit brutaal. “Ze plaatsen de foto’s bewust op Facebook om heel de politiezone Maasmechelen in een kwaad daglicht te zetten. Mensen wilden uiteindelijk zelfs de persoonlijke identiteit van mijn cliënten te weten komen om hen ‘terug te pakken’. De foto’s werden gedeeld en er werd een enorm gekleurde versie van de feiten verspreid.” Uit een intern onderzoek van Comité P zou gebleken zijn dat de agenten niets te verwijten valt, vertelde hun raadsman nog. De agenten krijgen schadevergoedingen van 1.573 euro en 1.042 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer