© Fotomontage GVA

Hoe moet het verder met KV Mechelen na het vertrek van Hasi? “Hopelijk toont de club de juiste ambitie”

Besnik Hasi is volgend seizoen geen T1 van KV Mechelen meer. Dat nieuws lekte zaterdagavond uit, de coach gaf na de 3-0-thuiszege tegen OH Leuven zelf toelichting. “We zijn niet tot een akkoord gekomen, maar ik heb nog geen nieuwe club.” Waar Hasi dan naartoe trekt zal komende maanden wel duidelijk worden, maar hoe moet het nu verder in Mechelen?

Thomas Franken, Diederik Geypen

Voordat het nieuws naar buiten kwam, had Malinwa OHL over de knie gelegd met duidelijke cijfers. Een wereldgoal van Schoofs luisterde de spektakelarme match op, Bassette en Mrabti (vanop de stip) diepten de score uit. De Mechelaars blijven zo in het spoor van AA Gent, al wonnen de Buffalo’s later op de avond van Westerlo en lijkt de zespuntenkloof steeds minder overbrugbaar.

De – schijnbaar gestreden – strijd voor het laatste Europees ticket was uiteraard niet het gespreksonderwerp na affluiten. Na het obligate rondje supporters groeten riep Hasi zijn spelers naar de kleedkamer om het nieuws van zijn vertrek te brengen. De spelers waren verrast door de plotse aankondiging en de timing, al hing het ergens ook wel in de lucht. “Ik heb speciaal gewacht tot na de match om mijn spelers op de hoogte te brengen”, legde Hasi daarna uit aan de pers. “Ik wilde deze wedstrijd natuurlijk niet verstoren. Mijn staf had ik vrijdag al ingelicht. Zelf had ik de knoop vorige week al doorgehakt, na de match tegen AA Gent.”

LEES OOK. Besnik Hasi verlaat KV Mechelen na dit seizoen en ontkent de geruchten over zijn toekomst: “Ik heb nog geen nieuwe club”

Geen akkoord

Hasi en zijn entourage zijn er dus niet uit geraakt in de onderhandelingen met het Mechelse bestuur. Een loonsverhoging, bepaalde voorwaarden wat de spelerskern voor volgend seizoen betreft – het was duidelijk dat KV niet aan die eisen kon voldoen. Hasi zelf had nochtans aangegeven dat hij graag wilde blijven aan de genoemde voorwaarden en zou nog een tegenvoorstel gedaan hebben: dat hij kon gaan verdienen wat trainers van clubs als Westerlo, STVV en OHL verdienen. Met het minste van dat soort clubs ging hij akkoord, maar zelfs dat ketste Mechelen meteen af.

© Isosport

“Ik vind mijn vertrek zelf ook spijtig. Ik heb hier graag gewerkt. Ik heb mijn job hier gedaan”

Besnik Hasi

Voetbaltrainer

“Wat de breekpunten juist waren, daar ga ik niet dieper op in”, ontweek Hasi begrijpelijk de vragen over de financiële kant van de zaak. Ook het eergevoel van Hasi, een trots en rechtuit man, zou ermee te maken hebben dat de wegen van de succescoach en KV Mechelen scheiden. Daarover zou binnen de club onenigheid zijn. Voorts drukte Hasi de geruchten over AA Gent als mogelijke nieuwe club de kop in. “Ik kan zeggen dat mijn vertrek niets met een andere club te maken heeft, want die is er nog niet. Ik heb nog geen vooruitzichten voor volgend seizoen.”

LEES OOK. Onze clubwachter over het vertrek van Hasi: “Voor KV Mechelen moet het wrang zijn een succescoach zo snel te zien vertrekken”

Wat nu?

Hasi doet uiteraard zijn contract bij Mechelen nog uit, de vier resterende wedstrijden in de Europe Play-offs. “Mijn spelers weten goed genoeg dat ik het woord slabakken niet ken. Bovendien moeten zij zich ook nog bewijzen voor een nieuwe trainer, een nieuw contract of een nieuwe club. Hoe dan ook vind ik mijn vertrek zelf ook spijtig. Ik heb hier graag gewerkt. Ik heb mijn job hier gedaan. Toen ik hier aankwam, zat de ploeg in slechte papieren, maar daarna hebben we de resultaten van een kampioenenploeg neergezet”, klopte Hasi zich op de borst. “We hebben zelfs tot de laatste wedstrijd gevochten voor Play-off 1. Of ik was gebleven als we wél de Champions’ Play-offs hadden gehaald? Dat weet ik niet.”

De vraag is welke trainer wél rijmt met de sportieve en financiële ambities van KV Mechelen. “Hopelijk toont de club de juiste ambitie naar volgend seizoen”, wilde Hasi daar nog over kwijt. Met een drukke week van drie matchen in acht dagen tijd en een moeilijk onderhandelingsdossier van de trainer heeft het Mechelse bestuur nog geen werk kunnen maken van een opvolger. Een lijst met kandidaten is er wel, maar gesprekken zijn er nog niet geweest.

MEER OVER KV Mechelen