De Ketele-De Pauw zijn leidersplaats slechts even kwijt in Gentse Zesdaagse en pakken baanrecord: “Kippenvelmoment”

Tijdens de vierde avond van de 77ste Lotto-Zesdaagse Vlaanderen-Gent kreeg het Belgische duo Kenny De Ketele - Moreno De Pauw het hard te verduren. Uiteindelijk werden ze in de stand even voorbijgestoken door de Franse wereldkampioenen Morgan Kneisky en Benjamin Thomas.

fdg, gco, vtvn

LEES OOK: Ploegkoers Zesdaagse van Gent geneutraliseerd na zware valpartij, Viviani vormt nieuw team

Cameron Meyer, Michele Scartezzini, Oliver Wood en Marc Hester konden na een pechvolle derde dag hun weg vrijdagavond gelukkig verder zetten. Kneisky en Thomas hadden donderdagnacht al een goede zaak. In de korte ploegkoers verschalkten ze De Pauw en De Ketele en versierden zo een niet onbelangrijke rondewinst. De Nederlanders Yoeri Havik en Wim Stroetinga glipten in hun zog mee. De Ketele-De Pauw, autoritair leider sinds het begin, werden uit verschillende hoeken bestookt.

Het vuurwerk ging in het begin van de vierde wedstrijddag gewoon verder. De Fransen sprokkelden in de eerste nummers voldoende punten om een bonusronde te verwerven en meteen de leidersplaats van De Ketele-De Pauw over te nemen. De Ketele en De Pauw moesten maar even de leidersplaats aan de Fransen afstaan. In een ploegkoers boordevol animo zetten Kenny en Moreno puntjes op de i met een doublette, twee winstronden na elkaar, in een beklijvend slot.

In de ploegafvalling werd er opnieuw op het scherp van de snee gebikkeld. De Ketele-De Pauw bleven over met de jonge Vlaamse leeuwen Lindsay De Vylder en Robbe Ghys. Grootmeester De Pauw klaarde opnieuw feilloos de klus. In een tot de nok gevuld Kuipke ging het dak er af wanneer Moreno De Pauw en Kenny De Ketele het baanrecord verbeterden van 8.45 tot 8.43., gemiddelde 71,14km/uur.

“Eens moet het eindigen. Nooit gedacht dat ik die tijd in de benen had”, glimlachte De Pauw na de staande ovatie van het enthousiaste publiek. “Dit was een kippenvelmoment. Ik wist meteen dat het goed zat. Onderschat de impact van zo een chronorit niet. Donderdagnacht had ik de 500m nog niet verteerd toen we de tweede jacht aansneden. De Fransen en de Nederlanders profiteerden er van. Het volle pond geven in alle nummers kost energie.”

De tweede passage van Olympisch kampioen Elia Viviani in ‘t Gentse Kuipke is tot niet toe geen succes en dat heeft verschillende redenen. Onvoldoende gesteund door zijn landgenoot Michele Scartezzini, donderdag geneutraliseerd, moest Viviani tot nu toe met een figurantenrol tevreden zijn. Vrijdag verscheen de Italiaan in het volle licht der schijnwerpers na winst van de supersprint. In de dernyreeks klopte Benjamin Thomas, gepiloteerd door Michel Vaarten, Kenny De Ketele.

Kneisky en Benjamin Thomas namen vrijdagavond dus even de leiding over van Kenny De Ketele en Moreno De Pauw. Na winst de ploegenafvalling, de ploegkoers en de chronoritten sprokkelde het Oost-Vlaamse topteam opnieuw een karrenvracht aan punten.

Winst in de chronorit over 500m zorgde er voor dat Moreno De Pauw en Kenny De Ketele een derde bonusronde versierden in de 77ste Lotto-Zesdaagse Vlaanderen-Gent. De afsluitende ploegkoers van dag vier was een kolfje naar de hand van de jonge Gerben Thijssen en de ervaren Duitse pisterat Leif Lampater. Robbe Ghys-Lindsay De Vylder bleven eveneens in de nulronde en blijven in de running voor het podium.

Zaterdagavond beginnen De Ketele-De Pauw als leider aan de voorlaatste avond.

De stand na de vierde nacht:

1. DE PAUW-DE KETELE 303 punten, op 1 ronde 2. Kneisky-Thomas 237, 3. Havik-Stroetinga 211, 4. GHYS-DE VYLDER 200, op 4 ronden 5. Grasmann-Hester 64, op 6 ronden 6. THIJSSEN-Lampater 175, op 7 ronden 7. VERGAERDE-Stöpler 93, op 8 ronden 8. Pieters-RICKAERT 137, op 9 ronden 9. Meyer-Scotson 60, op 13 ronden 10. Stewart-Wood 58, op 20 ronden 11. Marguet-Pijourlet 36, op 22 ronden 12. Viviani-Scartezzini 117.

Hesters en Boussaer degraderen concurrenten tot figuranten

Jules Hesters en Bryan Boussaer, sinds dag twee leider, zetten een duidelijke meerwaarde extra in de verf tijdens de vierde rit van de AVS Cup U23. De Fransen Crabos-Lecamus Lambert en de Duitsers Malcharek-Schmiedel beperkten enigszins de schade, maar kregen toch twee verliesronden aan de broek. De rest volgde op drie en meer ronden.

Matthias Van Beethoven en de Italiaan Ferronato kwamen ten val, maar konden hun weg verder zetten.

“Vroeg in de wedstrijd namen we een winstronde. Later deden we het nog tweede keer over”, vertelde Hesters. “Of de buit nu binnen is? Mij hoor je dat niet zeggen. Het was vandaag opnieuw zeer gevaarlijk rijden. Er waren een paar valpartijen. Wij deelden niet in de brokken, maar het is snel gebeurd. De voorsprong welke we opbouwden, is riant te moeten, maar pas zondag mogen we victorie kraaien.”

“Nu we een duidelijke bonus hebben, gaan we onze tactiek niet veranderen. We gaan blijven aanvallen”, voegde Boussaer er aan toe. “Onze chronorit viel wat tegen, maar dat had te maken met het feit dat Jules moest uitwijken voor renners, die onderaan de baan met vier naast elkaar reden en ons hinderden.”

De Briten Vernon-Tidball verbeterden het baanrecord U23 over de 500m. Met een tijd van 28.493. waren ze duidelijk sneller dan Malcharek-Schmiedel (29.199.), Crabos-Lecamus (29.300.), Van Beethoven-De Groote (29.568.) en Hesters-Boussaer (29.790.)

Kopecky rijdt omnium tegen wereldtoppers tijdens Zesdaagse van Gent

Morgen staat er voor de vrouwen een omnium op het programma tijdens de Zesdaagse van Gent. Lotte Kopecky neemt het op tegen de Deense Trine Schmidt, op het EK in Berlijn twee keer goud, de Italiaanse Rachele Barbieri, wereldkampioene scratch, en Elisa Balsamo.

De rensters rijden scratch, temporonden, afvalling en de afsluitende puntenkoers.

Deelnemers: Lotte KOPECKY, Saartje VANDENBROUCKE, Gilke CROKET, Sarah INGHELBRECHT, Mylene De Zoete, Leire Olaberria, Thyphaine Laurence, Rachele Barbieri, Elisa Balsamo, Trine Schmidt en Clara Copponi.

Rickaert en Pieters willen zich blijven toeleggen op de nevennummers

Halfweg de Gentse zesdaagse staan Jonas Rickaert en Roy Pieters negende. Dat op vijf ronden van het leidersduo De Ketele-De Pauw. Een podiumplaats ambieert het Belgisch-Nederlandse koppel niet meer. Zij leggen zich voortaan toe op de nevennummers en zijn daarin al meerdere keren succesvol geweest.

“Tot hiertoe verloopt onze zesdaagse zoals verwacht. De conditie is goed en we maken er het beste ervan”, verklaarde Rickaert. “Vooral in de nevennummers proberen wij ons gram te halen en dat is al vier keer gelukt. Vergeet niet dat De Ketele en De Pauw ook een pak nevennummers op hun naam schrijven. De baanronde en de 500 meter zijn de disciplines waarin de leiders bijna niet te kloppen zijn. We blijven ons best doen. Het is het tweede jaar op rij dat ik aan Pieters gekoppeld word. Dat is een enorm voordeel. Wij begrijpen elkaar in de koers en we kunnen ons uitdrukken in het Nederlands, ook al een pluspunt. Ons doel is om Lampater-Thijssen te blijven volgen. Zo kunnen we misschien doorstoten naar de achtste plaats. Hoger mikken zou niet realistisch zijn. Dat was nochtans onze ambitie, maar na de eerste nacht wisten we al dat een podiumplaats er zeker niet zou inzitten. Daarvoor gaat het hier te snel. Vanop de openingsavond werd er door de favorieten gestreden met het mes tussen de tanden. Dan moet je als mindere ploeg meteen passen. Maar geen nood, er zijn nog de nevennummers. Daarop gaan wij ons verder toeleggen en daarin willen we uitblinken.”

Jolien D'hoore speelt voor hartendief in 't Kuipke

Een tweede dag op rij kregen de vrouwen in het kader van de 77ste Lotto-Zesdaagse Vlaanderen-Gent een uitgelezen platform om voor promotie te zorgen voor het vrouwenwielrennen. Het optreden van olympisch kampioene Elis Ligtlee en Nicky Degrendele in een sprinttornooi werd donderdagavond gesmaakt in 't Kuipke.

Vrijdagnacht kregen de vrouwen de kans om in een puntenkoers hun kunnen te tonen. De Francaise Typhanie Laurence won de eerste spurt, maar betaalde die inspanning snel met een verliesronde toen Jolien D'hoore haar duivels een eerste keer ontbond. In een mum van tijd lapte D'hoore de rest een ronde, goed voor 20 punten. Gewonnen spel had D'hoore daarmee nog niet. De jonge Nederlandse Marit Raaijmakers spartelde tegen en nam half koers de leiding over. D'hoore stelde orde op zaken en won de puntenkoers voor de Deense Trine Schmidt en de Nederlandse Marit Raaijmakers.

Jolien D'hoore won zoals verwacht de puntenkoers, maar zonder slag of stoot ging het niet. "Lastig én warm", pufte Jolien na de wedstrijd in 't Kuipke. "In dit soort wedstrijden heb ik meer te winnen, dan te verliezen. Iedereen gaat er vanuit dat ik altijd win. Sommigen vergeten ook dat ik na een rustperiode nog maar pas ben herbegonnen. Op dit ogenblik is fitness de hoofdbezigheid. Rijden voor zoveel volk is leuk. We hebben aangetoond dat onze wedstrijden aantrekkelijk kunnen zijn. Naar de ploegkoers van zondag kijk ik uit. In het shirt van wereldkampioene wil ik me met Lotte Kopecky van mijn beste zijde laten zien."

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer