Direct naar artikelinhoud
Buitenland

IS-bomauto doodt 26 mensen in Deir ez-Zor, waaronder 12 kinderen

Families ontvluchten de gevechten in Deir ez-Zor.Beeld Photo News

Nu IS bijna overal verdreven wordt in Syrië, gaat de terreurgroep steeds meer over op guerrillatactieken. Bij een aanslag met een autobom vlakbij de stad Deir ez-Zor, in het oosten van Syrië, vielen zeker 26 doden en 30 gewonden.

Dat zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie die het conflict vanuit Londen monitort via een lokaal netwerk in Syrië. IS eiste de aanslag intussen op.

De aanslag gebeurde bij een kamp voor ontheemde families. Er zouden ook 12 kinderen zijn onder de doden. De stad Deir ez-Zor werd twee weken geleden heroverd op IS door het Syrische leger. Experts uit de regio verwachten echter dat IS ook bij de terugtrekking nog zo veel mogelijk schade zal toebrengen.

Momenteel heeft IS nog een kwart van de provincie Deir ez-Zor in handen, maar volgens persbureau AFP verkleint dat gebied snel. Rond Abu Kamal, aan de grens met Irak, wordt nog hevig gevochten, terwijl het Syrische leger er al de overwinning heeft uitgeroepen. 

Toch blijft Rusland de regio bombarderen: vandaag zouden zes langeafstandsraketten doelen geraakt hebben bij Abu Kamal. Ze zouden zijn afgeschoten vanaf Russisch grondgebied en over Iran en Irak zijn gegaan, volgens het Russische staatspersbureau TASS.