Luister naar

Gezondheidszorg in Uganda onder druk

Nieuws
Twaalfhonderd Ugandese artsen zijn al bijna twee weken aan het staken voor meer loon en betere arbeidsomstandigheden. De gezondheidszorg in het land lijkt in te storten, nu patiënten niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
vrijdag 17 november 2017 om 20:22
Een zaal in het Nyimbwa Sub County Health Centre IV, circa 60 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kampala, wordt grondig schoongemaakt.
Een zaal in het Nyimbwa Sub County Health Centre IV, circa 60 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kampala, wordt grondig schoongemaakt. ap / Rebecca Vassie

Kampala

Nauwelijks een paar dagen na het begin van de staking beschreef de Deutsche Welle de chaos in het ­Kiruddu-ziekenhuis in de Ugandese hoofdstad Kampala. Tientallen mensen hadden zich binnen en buiten het gebouw verzameld. Zittend op de grond waren ze in afwachting van hulp. Áls er al hulp zou komen, zou die dagen op zich kunnen laten wachten. Sommige families kregen van het handjevol overgebleven artsen te horen dat ze hun zieke gezinsleden beter naar een privéziekenhuis of naar huis konden brengen.

De gezondheidszorg in Uganda lijkt in te storten nu twaalfhonderd artsen al sinds maandag 6 november niet meer werken.

Onder de demonstrerende artsen zijn cardiologen, urologen en chirurgen. Zij behandelen alleen nog kinderen, zwangere vrouwen en slachtoffers van (verkeers)ongelukken.

De staking is georganiseerd door de Ugandese Medische Vereniging (UMA). De artsen protesteren tegen een tekort aan medische voorraden. Handschoenen, desinfecteermiddelen en allerlei soorten medicijnen zijn niet voorhanden. Ook is er weinig moderne medische apparatuur beschikbaar.

De gezondheidssector staat sowieso erg onder druk. Uganda kampt met een groot tekort aan medisch personeel. Veertig procent van de banen in de gezondheidszorg is vacant, blijkt uit cijfers van het Ugandese ministerie van Gezondheidszorg.

‘Er moet een einde komen aan het gebrek aan benodigdheden en medische uitrusting in de ziekenhuizen’, zei Faustus Kavuma, lid van de UMA, tegen persbureau Reuters. Hij benadrukte dat het loon van de artsen bovendien ‘erg slecht’ is.

Volgens ­Reuters verdient een junior arts in Uganda ongeveer 1,1 miljoen shilling – omgerekend zo’n 250 euro – per maand. Het maandelijkse salaris van een senior arts ligt rond de 3,4 miljoen shilling (790 euro). De artsen eisen een vertienvoudiging van hun huidige loon.

kwetsbare patiënten

Onderhandelingen met de regering liepen deze week op niets uit. De overheid heeft aangegeven dat er een salarisverhoging op komst is, maar om hoeveel dit gaat en wanneer ze wordt doorgevoerd, zal pas volgende maand bekend worden.

De Ugandese overheid wil dat de in haar ogen illegale staking zo snel mogelijk beëindigd wordt.

Jane Ruth Aceng, de minister van Gezondheid, riep de artsen vorig weekend tijdens een persconferentie op, weer aan het werk te gaan. Zo niet, dan zouden er ontslagen vallen. Aan deze oproep hebben de artsen tot nu toe geen gehoor gegeven.

Ondertussen lijdt het gewone volk nog het meest onder de staking. Sommige bronnen melden dat er als gevolg van het huidige gebrek aan personeel al verscheidene mensen overleden zijn of op sterven liggen.

‘Het is dringend nodig de naderende dood van toch al kwetsbare patiënten te voorkomen’, zei Regina Kamoga, voorzitter van de Ugandese Vereniging van Patiëntenorganisaties, tegen de Ugandese krant New Vision. De vereniging is het ermee eens dat de artsen beter betaald moeten worden. Maar ze zegt tevens ‘erg bezorgd’ te zijn dat de artsen ‘een vakbondsactie verkiezen boven het redden van levens en de dialoog met de overheid’.

De voorzitter van de UMA, Ekwaro Obuku, benadrukte echter dat het niet om geld gaat, maar om een verbetering van de gezondheidszorg. ‘We worden hebzuchtig genoemd, maar ik kan garanderen dat de artsen die geld willen verdienen niet in Uganda zijn’, zei hij tegen de­Deutsche Welle. ‘Genoeg is genoeg. We moeten dit systeem repareren en dat gaat verder dan salarissen.’

Op verzoek van het ministerie van Gezondheid maakten het leger en de gezamenlijke vereniging van gevangenissen vrijdag bekend dat een deel van hun medisch personeel voorlopig aan het werk gaat in drie ziekenhuizen in de hoofdstad.

Het overgebleven personeel wordt zo snel mogelijk ondersteund door tien artsen en twintig verpleegsters – een miniem aantal vergeleken met de twaalfhonderd artsen die hun post hebben verlaten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Asielzoekers slapen in de portiek van een leegstaand Brussels kantoor.

In Brussel hebben duizenden asielzoekers geen dak boven hun hoofd. 'We zien mensen hier gek worden'

Duizenden asielzoekers leven in België op straat. Een groot Brussels netwerk van vrijwilligers en hulporganisaties probeert te compenseren wat de staat laat liggen.

Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.