© Raymond Lemmens

Aldo en Nancy mogen ja-woord niet geven op geplande trouwdag: “Ze hebben onze droomdag kapot gemaakt”

Aldo Vario (54) en Nancy Leys (45) zijn al 17 jaar een koppel en hebben een zoon van 14. Normaal zouden ze vorige vrijdag voor de wet trouwden in Heusden-Zolder. Maar dat kon om administratieve redenen niet doorgaan. Vario kon een bewijs dat hij volgens de Italiaanse wet is gescheiden niet voorleggen. De gemeente besliste daarom om de twee niet te trouwen. Het koppel heeft het geplande feest op zaterdag toch laten plaatsvinden.

Zahra BOUFKER

In mei van dit jaar hadden Aldo Vario en Nancy Leys hun trouwdag al vastgelegd in het gemeentehuis van Heusden-Zolder. Daarop kregen ze de vraag om een bewijs binnen te brengen dat Aldo officieel gescheiden is. Aldo, die in België is geboren maar nog de Italiaanse nationaliteit heeft, moest hiervoor het Italiaans consulaat in Brussel contacteren. Vandaag, meer dan een half jaar later, voelt Aldo zich bedrogen door het gemeentebestuur van Heusden-Zolder: “We zijn sinds mei dit jaar wel acht keer naar het Italiaans consulaat in Brussel gereden. Telkens hadden ze iets anders nodig. De kosten zijn opgelopen tot 380 euro en ik heb nog steeds niet wat ik moet hebben. De Italiaanse administratie is een grote catastrofe.”

Treiteren

“Mijn vrouw en ik dachten te kunnen trouwen. Maar wie had nu verwacht dat dit ons te wachten stond? Het document dat de gemeente Heusden-Zolder vraagt is louter informatief. Dus ik begrijp niet waarom ik niet mag trouwen”, zegt Aldo. “Volgens Heusden-Zolder ben ik nog getrouwd maar dat klopt niet. Ik ben sinds 2003 gescheiden. Blijkbaar is dat nog niet geregistreerd bij het Italiaans consulaat. Vandaar dat ze mij dat bewijs niet kunnen afleveren. Iedereen weet dat dit in orde komt. Alleen weten we niet hoeveel tijd de Italiaanse administratie hiervoor nodig heeft. Waarom maken ze dan geen uitzondering zodat we kunnen trouwen? Dit noem ik burgers treiteren.”

Volgens Heusden-Zolder ben ik nog getrouwd maar dat klopt niet. Ik ben sinds 2003 gescheiden. Blijkbaar is dat nog niet geregistreerd bij het Italiaans consulaatAldo Vario

Nancy Leys, de partner van Aldo en mama van Massimo, is erg teleurgesteld. “We zijn 17 jaar samen en wilden nu trouwen om een jaar vol miserie af te sluiten. Aldo heeft vorig jaar rond deze tijd een hersenbloeding gekregen. Plots stond ik er alleen voor. We hadden een natuurwinkel die ik heb moeten sluiten. Aldo heeft me niet op zijn knieën maar op zijn ziekenbed ten huwelijk gevraagd. Ons huwelijk en het feest zouden een verschrikkelijke periode afsluiten. Dat het op deze manier zou verlopen, had ik mij nooit kunnen inbeelden. Aldo wordt aangepakt alsof hij een crimineel is. Ze hebben onze droomdag kapot gemaakt. Ik heb al een advocaat onder de arm genomen. Wat ik nu al zeker weet is dat ik nooit zal trouwen in Heusden-Zolder”, zo foetert Nancy.

Spijtige zaak

Burgemeester Mario Borremans kent de situatie. “De man in kwestie heeft de Italiaanse nationaliteit. Volgens de Italiaanse wetgeving is hij nog getrouwd in Italië. Hij zou eerst de echtscheiding voor het Italiaans burgerrecht moeten laten noteren. Daarna willen wij hem met plezier trouwen. Dit is misschien een spijtige zaak maar de wetten zijn voor iedereen gelijk in onze gemeente.”

Volgens schepen van burgerzaken Engin Özdemir valt de gemeentediensten van Heusden-Zolder niets te verwijten. “Mijn diensten hebben speciaal de Italiaanse ambassade gecontacteerd, omdat volgens het koppel het document niet kon verkregen worden. Zo zijn wij op de hoogte gebracht over het feit dat de man officieel nog getrouwd is voor de Italiaanse wet. Hij is sinds 2003 in België gescheiden. Volgens ons heeft hij tijd genoeg gehad om dit in orde te brengen. Hij heeft zowel met mij als met de burgemeester een onderhoud gehad. Maar het is niet aan ons om persoonlijke documenten voor elke inwoner in orde te brengen. Burgers hebben hun rechten maar ook hun plichten”, aldus schepen Özdemir.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER