Direct naar artikelinhoud
Politiek

Van Besien (Groen): ‘De Wever vroeg ons om in Antwerpen én Vlaanderen een meerderheid te vormen’

Wouter Van Besien en N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Photo News

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever heeft Groen vorig jaar voorgesteld om naast een Antwerpse coalitie ook een Vlaamse regering te vormen na de verkiezingen. Dat zei althans Groen-kopman Wouter Van Besien in Iedereen Kiest. Van Besien ging naar eigen zeggen niet op het aanbod in wegens de grote verschillen.

Na de gemeenteraadsverkiezingen was de Antwerpse coalitie niet in sneltempo gevormd. N-VA sprak een tijd met Groen, maar die gesprekken sprongen af. Uiteindelijk vormde voorzitter Bart De Wever een akkoord met sp.a en Open Vld: de Bourgondische coalitie.

Het gerucht circuleert al een ruime tijd in de Wetstraat dat De Wever zijn Antwerpse formule altijd al naar de Vlaamse regering heeft willen exporteren. Dat lijkt Antwerps Groen-kopstuk Wouter Van Besien nu te bevestigen door te beweren zijn partij in oktober het aanbod kreeg om naast een Antwerps bestuur ook een Vlaamse regering te vormen - zes maanden later. “Hij (De Wever, red.) heeft aan ons gevraagd om zowel op Antwerps niveau als op Vlaams niveau een meerderheid te vormen met de argumentatie dat er toch veel bevoegdheden samenhangen”, aldus Van Besien. 

Nog volgens Van Besien strooide de N-VA-voorzitter met schepen- en ministerportefeuilles om de groenen te verleiden, maar ging de partij daar niet op in. “Ik was niet bereid om een programma van een ander te gaan uitvoeren”, beweert Van Besien, die daarmee lijkt te insinuren dat sp.a na hem wél op het aanbod inging. 

Zowel N-VA, sp.a en Open Vld ontkenden al meermaals dat er dergelijke afspraken zijn gemaakt. “Er zijn geen voorakkoorden gesloten”, reageerde Antwerps sp.a-schepen Jinnih Beels in dezelfde VRT-uitzending.

De Wever zelf heeft nog niet gereageerd op de recente uitspraken, maar lichtte wel een tipje van de sluier in Humo vorige week. “Ik heb niemand garanties gegeven. Níémand. (...) Ik heb hun wel gezegd: ‘We spreken over Antwerpen, maar als het niks wordt, zullen we ook over zes maanden niet met elkaar praten.’”

Bereid u voor op de verkiezingen

🎧 Podcast: Wetstraat-kenners Gui Polspoel en Yves Desmet fileren de politieke partijen met telkens een centrale gast. Luister nu.

❓ Uw vragen aan de partijvoorzitters: in deze reeks voelt u de partijvoorzitters aan de tand. Van Bart De Wever tot John Crombez: dit waren uw vragen én hun antwoorden.

🗳 Stemtest: deze stemtest kijkt naar wat partijen doen, niet naar wat ze beloven

👪 Het burgerpanel: Wat denkt de burger er eigenlijk zelf van? We laten een hele week acht gewone mensen aan het woord.

🖋 Partij-analyses: De Morgen analyseert de programma’s en ambities van de partijen. Wat staat er op het spel?

🎤 Op campagne met...: Van Joke Schauvliege die aan een comeback timmert, tot Elio Di Rupo die opnieuw premier wil worden: campagne voeren doe je op straat. De Morgen ging mee op pad.

🗣 Lijsttrekkers in debat: uit elke kieskring twee invloedrijke lijsttrekkers in duel. 

🇪🇺 Denkers over Europa: voor de Europese verkiezingen laten we eens niet uitsluitend politici aan het woord, maar ook denkers. Hoe zien zij de Unie evolueren?