© Joris Herregods

Fietsenwinkel en scootershop verenigd in Vespa Lexpres

De Vespashop op de Hessenbrug en de fietsenwinkel ertegenover zijn nu van dezelfde eigenaar. “Ik wilde alle mobiliteitsmiddelen op twee wielen in een huis hebben”, zegt fietsenhandelaar Guy Lefever, die zijn vriend Marc Van Bossuyt bij het initiatief betrok.

Johan Van Baelen

Fietsenwinkel Lexpres bestaat intussen bijna 90 jaar, waarvan 28 jaar in de familie Lefever. In mei 2016 zag Guy Lefever het even niet meer zitten met de wegenwerken op de Falconrui, de Paardenmarkt en de Leien. Maar hij schakelde een versnelling hoger en investeerde buiten de stad in Schilde, met als doel de slag te overleven. “Onze winkel in de stad kreeg andere openingsuren. En we stelden met genoegen vast dat veel mensen intussen kozen voor een elektrische fiets. Toch hoorde ik klanten vaak zeggen: ‘Een brommer zou me minder moeite kosten dan een fiets’, of ‘Ik woon juist wat te ver van de stad om met de fiets te komen’. Op zulke momenten had ik hen graag een brommer of scooter kunnen aanbieden.”

“Dus twijfelde ik niet toen ik hoorde dat overbuur Guy Staar zijn Vespashop wilde verkopen. Ik haalde er Marc Van Bossuyt bij, jarenlange vriend en liefhebber van mechaniek op twee wielen. Hij heeft zelfs gouden pollekes, zoals ze dat in het jargon zeggen.”

Niet dat Marc constant onder de scooters zal liggen sleutelen. “Ik spring in waar nodig, maar het fijne afstelwerk is toch voor onze hoofdmecanicien”, aldus Marc. “De Vespa heeft een zeer simpele motor, want veel is er in al die jaren niet aan veranderd. Door de grote kas eromheen, is hij ook nog eens makkelijk te bereiken. Je kan het een beetje vergelijken met de motor van een twee pk’tje, die is ook niet ingewikkeld.”

In de etalage staat een gele Vespa te blinken, of euh… mat te wezen. De Italiaanse constructeurs gaan dus wel mee met hun tijd, want ook matgrijs is een standaardkleur geworden. “Elk model is in een zestal kleuren te verkrijgen”, vertelt Guy. “We kunnen vrijwel direct leveren, omdat we er altijd een aantal in stock hebben. Neem deze nu: maandag besteld en morgen (vandaag vrijdag, red.) wordt hij afgehaald.”

De scooter is verkrijgbaar in versies 50, 125 en 300cc. “Natuurlijk moet je het juiste rijbewijs hebben: voor de eerste twee het ‘kleine rijbewijs’, voor de 300cc het ‘grote’. Tenzij je voor 1989 bent geboren. Dan gelden die regels niet.”

Wie nog een beetje kan wachten en geluidloos door de stad wil zoeven: in oktober of november wordt de Vespa Elettrica gelanceerd. “Die elektrische scooter zal 100 kilometer ver kunnen rijden”, weten Guy en Marc.

www.vespashop.be, Hessenbrug 1-3, opendeurdagen op 17 en 18 maart