Ritzege nummer vijf is binnen voor Tadej Pogacar in de Giro.© EPA-EFE

De roze kannibaal slaat opnieuw toe: Tadej Pogacar ontbindt zijn duivels op de slotklim en pakt vijfde ritzege (!) in de Giro

Tadej Pogacar (25) vertoeft op eenzame hoogte. De roze trui heeft nu ook met sprekend gemak de zestiende etappe in de Giro gewonnen. Op de slotklim Monte Pana pakte de Sloveense kannibaal uit met een verschroeiende versnelling op weg naar zijn vijfde ritzege.

Jan-Pieter De Vlieger

Hoe kwam de zege tot stand?

Chaos vooraf: omwille van sneeuw verplaatste de organisatie de start van Livigno naar Laas, voorbij de Umbrailpas. De organisatie liet weten dat de renners – ondanks een handdruk – niet komen opdagen voor een ceremonieel rondje in startplaats Livigno. Het nieuwe parcours is 118 kilometer lang in plaats van de oorspronkelijke 206 kilometer.

(Lees verder onder de video)

Het lijkt een grap, maar in de winterse weersomstandigheden was de eerste aanvaller van de dag Marco Frigo van Israël-Premier Tech. Opvallend: niet UAE Team Emirates voerde het peloton aan, maar wel Team Movistar. Van bij de start tot aan de voorlaatste klim controleerde de Spaanse ploeg de koers.

Door het schrappen van de Umbrailpas en met twee ‘lopende’ slotcols konden ook niet-klimmers mikken op ritwinst. Eens Marco Frigo ingelopen, inspireerde dat gegeven Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Davide Ballerini (Astana-Qazaqstan Team), Mirco Maestri (Team Polit Kometa) en Andrea Piccolo (EF Education) om samen in de aanval te gaan.

Op dertig kilometer van de finish spatte de kopgroep uit elkaar. Julian Alaphilippe bleef zo als enige vooraan over. Op twintig kilometer kreeg de ijverige Movistar-ploeg een dubbele tegenslag. Pelayo Sanchez werd eerst nog vooruit gestuurd als satellietrenner, maar verdwijnt vervolgens uit de kop van de wedstrijd na schakelproblemen. Bijna gelijktijdig moest ook Nairo Quintana lossen na een lange kopbeurt.

(Lees verder onder de foto)

Julian Alaphilippe deed een gooi naar de ritzege.© AFP

Door het wegvallen van Pelayo verloor Movistar de renner die het meegestuurd met een uitval van Ewen Costiou (Arkéa-B&B), Christian Scaroni (Astana) en Giulio Pellizzari (Group VF - Bardiani CSF). Zij konden op de slotklim de brug slaan naar Alaphilippe. In de laatste twee kilometers – veruit de steilste van slotklim Monte Pana – toonde Peillizzari zich de beste klimmer.

Pellizari leek op weg naar de winst tot alweer Pogacar zijn duivels ontbond. Perfect ingeleid door luitenant Raf Majka raapte hij de drie resterende vluchters om onbedreigd naar de winst te rijden. Hij telde aan de meet tot vijf, waarmee hij zijn aantal ritzeges in deze Giro aangaf.

(Lees verder onder de video)

Wat deden de favorieten?

Dani Martinez (BORA-Hansgrohe) zette een grote stap naar het eindpodium in de Giro. Hij finishte zestien seconden na Pogacar en vluchter Pellizzari op de derde plaats. Daarmee gaat hij over Geraint Thomas naar de tweede plaats. Thomas had geen goeie dag. Hij kwam binnen op meer dan driekwart minuut en zakt een plaatsje in het klassement.

Antonio Tiberio (Bahrain Victorious) bouwde zijn voorsprong in het klassement van de jongerentrui verder uit. Hij pakte nog eens vijf seconden extra op eerste achtervolger Thymen Arensman.

De zwaarste klap kreeg Romain Bardet als nummer zeven in het klassement. Hij kwam al op de Passo Pinei in de problemen en finishte uiteindelijk op één minuut en zestien seconden van Pogacar.

(lees verder onder de foto)

Romain Bardet kreeg een stevige klap in het algemeen klassement.© AFP

Wat deden de Belgen?

Jenthe Biermans (Arkéa-B&B) kwam niet meer aan de start na zijn zware val van zondag in de afdaling van de Mortirolo. “Mijn bloedwaardes wezen op meerdere kneuzingen”, zo vertelde hij maandag nog aan onze krant. “Ik heb nog wat pijn aan mijn rug. Zondag heb ik een paracetamol genomen, maar daarna niet meer. Ik ben de medische staf van de Giro en onze ploeg heel dankbaar voor hun aanpak.”

Mauri Vansevenant schoof goed mee in de groep der favorieten, maar verdween uit beeld toen Pogacar zijn duivels ontbond.

Verder nog iets dat u moet weten?

- Tadej Pogacar wisselde na de finish van truitje met nummer twee Pellizzari. Tijdens de rit leek het al even alsof de Sloveen de renner van Bardiani de overwinning zou gunnen.

(Lees verder onder de video)

- Christian Scaroni (Astana) pakte op de Passo Pinei achttien punten in het bergklassement. Genoeg om de trui over te nemen van Simon Geschke. Uiteraard staat Tadej Pogacar mijlenver voor in dat klassement, maar omdat hij al de roze trui draagt, mag de nummer twee in de stand de bergtrui dragen.

- Net als in etappe twaalf zaten Alaphilippe en Maestri opnieuw samen in de ontsnapping. Er ontstond toen een vriendschap tussen beide renners. Alaphilippe sprak over een “geweldige dag” die ze samen hadden beleefd en bracht de volgende dag zelfs een gesigneerd truitje naar zijn medevluchter.

- Benjamin Thomas (Cofidis) reed al enkele dagen ziek rond en stapte nu toch uit de koers.

Uitslag rit 16:

Algemeen klassement:

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer