beleggen

Nieuwe staatsbons hebben looptijd van één en acht jaar

Minister Van Peteghem.© belga

Het Agentschap van de Schuld zal op 4 juni twee staatsbons uitgeven, respectievelijk op 1 jaar en op 8 jaar. Dat maakt het Agentschap maandag bekend in een persbericht. De coupons voor beide staatsbons zullen volgende week woensdag vastgesteld worden.

Belga

Net als de vorige uitgifte, in maart, zal ook deze uitgifte gebeuren tegen het normale tarief van de roerende voorheffing (30 procent), zo bevestigt Jean Deboutte, directeur van het Agentschap.

Destijds stelde het Agentschap aan minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) voor om de staatsbons op één jaar tegen het verlaagde tarief (15 procent) uit te geven. Van Peteghem was voor, maar staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) gaf een negatief advies, en ook bij de andere partijen was er weinig animo voor.

Met die staatsbon werd uiteindelijk 433 miljoen euro opgehaald, waarvan 413 miljoen met de bon op één jaar. Dat bedrag lag beduidend onder de 22 miljard euro die vorige zomer werd opgehaald met een fiscaalvriendelijke staatsbon, met een roerende voorheffing van 15 in plaats van 30 procent.

Inschrijven voor de nieuwe staatsbons kan vanaf volgende week vrijdag, tot en met 31 mei voor wie inschrijft via het Grootboek en tot en met 3 juni voor wie via een plaatsende instelling, zoals een bank, werkt.