© AP

Thomas Detry maakt op slotdag zes plaatsen goed en eindigt knap vierde op PGA Championship: “Een dag vol emoties”

Met een ultieme ronde van 66 slagen heeft Thomas Detry op de slotdag van het PGA Championship nog zes plaatsen winst weten te maken op het met 18,5 miljoen dollar gedoteerde twee majortoernooi van het seizoen dat plaatsvond op de Valhalla golfbaan in het Amerikaanse Louisville, Kentucky.

Jens Heylen
Bron: BELGA

De 31-jarige Brusselaar, die na een derde ronde van 70 slagen van de vierde naar de tiende plaats wegzakte, liet op de slotdag zien dat hij de voorbije maanden veel progressie heeft gemaakt. Zo putte hij birdies weg op de holes zeven, acht, twaalf, zestien en achttien. Met zijn totaalscore van 269 slagen, telde hij in de eindstand zes slagen meer dan de Amerikaan Xander Schauffele die van start tot finish aan de leiding stond. Schauffele haalde het uiteindelijk met één slag voorsprong op zijn landgenoot Bryson DeChambeau. Plaats drie, met drie slagen meer dan de winnaar, was voor de Noor Viktor Hovland. Voor Schauffele is het zijn eerste overwinning op een majortoernooi en zijn achtste PGA Touroverwinning. 

Voor Detry, die de vierde plaats deelde met de Amerikaan Collin Morikawa, winnaar van het toernooi in 2020, was er 813.000 dollar weggelegd (747.590 euro). Het is zijn beste resultaat op een major toernooi. Op het FedEx Cup klassement klimt hij van de 42e naar de 20e plaats. Op de wereld golfranglijst maakt hij zeventien plaatsen winst en staat hij nu op een 54e stek, de hoogste plaats ooit in zijn profloopbaan.

“Gevoel dat alles in de juiste plooi valt”

“Het was een dag vol emoties”, zei Detry na afloop. “Ik ben heel fier op de manier waarop ik dit toernooi ben geëindigd. Ik ga niet liegen, ik had in het verleden wel eens moeite in stressvolle situaties. Maar daar heb ik, samen met mijn team en mijn vrouw, aan gewerkt. Ik moet in het heden blijven en dat is vandaag heel goed gelukt. Daar ben ik heel blij mee. Ik wist dat iedereen vandaag laag zou scoren. Ik geloofde dat de winnaar 20 of meer onder par zou blijven en dat bleek ook zo te zijn (Schauffele had -21, red.). Ik heb enkele mooie birdies weggeput vandaag.”

De vierde plaats is het beste resultaat in de carrière van Detry in een major. Hij evenaart ook de beste prestatie van een Belgische golfer. Eerder werd Thomas Pieters in 2017 vierde tijdens de Masters in Augusta.

“Ik heb de voorbije jaren veel keuzes moeten maken”, ging Detry verder. “En kiezen is altijd verliezen. Het is nooit makkelijk. Maar dit jaar heb ik het gevoel dat alles in de juiste plooi valt. Ik speelt goed golf. Dit is mijn eerste toptiennotering in een major. Dat ga ik vieren, samen met mijn vrouw en dochters.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer