© Bart Dewaele

Opgelet wie dinsdag naar Brussel moet: taxibetoging dreigt verkeer volledig in de soep te doen draaien

De Brusselse spits gaat dinsdag nog helser zijn dan normaal. Vanaf dinsdagochtend 5 uur zullen de grote verkeersassen in en rond de hoofdstad hinder ondervinden van acties van taxichauffeurs. Dat heeft Sam Bouchal, de woordvoerder van de Belgische taxifederatie, gezegd.

adm

Zo zal het verkeer dinsdagmorgen op de E19 en op de E40 verstoord worden door manifesterende taxichauffeurs. Ook op de kleine ring zal de actie te voelen zijn, en aan het Zuidstation wordt een blokkade ingesteld om te verhinderen dat chauffeurs van Uber kunnen profiteren van de acties van de taxichauffeurs.

De betogende taxichauffeurs hebben gekozen voor filterblokkades en langzaamaanacties. Hulpdiensten zullen via de pechstroken hun weg kunnen vervolgen.

“We verontschuldigen ons bij de bevolking voor de hinder”, zegt Sam Bouchal. “Maar we verzetten ons tegen de ‘uberisatie’ van onze sector. Als de vernieuwing die Uber heet te zijn, niet iedereen tegen goede komt en als die trend zomaar eventjes 100 jaar strijd voor sociale vooruitgang tenietdoet, dan hoeft het niet voor ons. Een app zoals Uber is alleen welkom als hij vooruitgang voor iedereen betekent, niet als hij een achteruitgang betekent.”

Koeriers van Deliveroo hebben toegezegd dat ook zij uit solidariteit de actie zullen steunen. De taxichauffeurs eisen dat voor Uber dezelfde economisch-sociale verplichtingen gelden als voor hen. Ze eisen ook het ontslag van de Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER