LIVE OEKRAÏNE. Volg hier al het nieuws over de oorlog

Volg hier alle recente ontwikkelingen over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op de voet.

red

Britse minister David Cameron trapt in videogesprek met valse Oekraïense ex-president: "Werd achterdochtig tijdens gesprek"

De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron is het slachtoffer geworden van een videogesprek met iemand die zich voordeed als de voormalige Oekraïense president Petro Porosjenko. Dat meldt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Er werden een aantal berichten uitgewisseld, gevolgd door een kort videogesprek tussen de minister van Buitenlandse Zaken en iemand die beweerde Petro Porosjenko te zijn", klinkt het.
"Hoewel het videogesprek duidelijk met Porosjenko leek te zijn, werd de minister van Buitenlandse Zaken na het gesprek achterdochtig. Er werd hem gevraagd naar de contactgegevens van andere mensen, en gezien zijn bezorgdheid stopte de minister met antwoorden", aldus het ministerie. Na onderzoek door zijn diensten werd bevestigd dat de uitwisseling, waarvan de datum niet werd onthuld, "niet echt was en dat de berichten en het videogesprek een hoax waren", klinkt het.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het de affaire onthult om te voorkomen dat de beelden zouden worden gemanipuleerd als ze openbaar zouden worden gemaakt. Cameron van zijn kant "betreurde zijn fout".
Cameron, Brits premier tussen 2010 en 2016, was in 2015 al eens het slachtoffer van een telefonische hoax. Een man belde hem op, en deed zich voor als de directeur van de Britse inlichtingendienst GCHQ. De Britse regering moest destijds haar beveiligingsprocedures herzien. 

Rusland: "Tientallen Oekraïense drone-aanvallen"

Oekraïne heeft vrijdagnacht Russische doelen aangevallen met 25 drones. Dat melden de Russische autoriteiten. Onder meer in de grensregio's Rostov, Brjansk en Belgorod werden drones neergehaald, aldus het Russische ministerie van Defensie. Volgens gouverneur Vjatsjeslav Gladkov van Belgorod werd in zijn gebied een dorpskerk beschadigd. Er vielen geen slachtoffers. Ook het geannexeerde schiereiland de Krim zou herhaaldelijk doelwit zijn geweest.
Ook in de deelrepubliek Noord-Ossetië in de Kaukasus zou een drone zijn binnengedrongen. Gebiedschef Sergej Menjailo meldde dat het doelwit een militaire luchthaven was. Het zou de eerste keer zijn sinds het begin van de oorlog dat een Oekraïense drone Noord-Ossetië bereikt.
Of echt alle Oekraïense drones door de Russische luchtverdediging werden neergehaald, kan momenteel niet onafhankelijk worden geverifieerd. Het Russische ministerie van Defensie geeft doorgaans geen informatie over drones die hun doel bereiken. 

Doden gemeld in Cherson, Rusland wijst naar Oekraïne

De Russische bezetters beschuldigen Oekraïne ervan een winkel te hebben aangevallen in het bezette deel van de oblast Cherson, in het zuiden van Oekraïne. Volgens de Russen zijn daarbij zeker 19 doden gevallen.

Vladimir Saldo, hoofd van de bezetting in Cherson, stelt dat in het dorp Sadove een winkel is getroffen. Daarbij zouden klanten en personeel omgekomen zijn. "Negentien mensen zijn dood en vijf anderen zijn gewond", aldus Saldo op berichtendienst Telegram. Hij zegt dat het om een dubbele aanval ging, waarbij ook een Himars-raket zou zijn gebruikt. Eerder op vrijdag zouden nog eens vier mensen omgekomen zijn bij een aanval met een Amerikaanse Atacms-raket op de stad Loehansk, die eveneens wordt bezet door Russische troepen.

Macron wil coalitie voor militaire instructeurs in Oekraïne "afronden"

De Franse president Emmanuel Macron wil een coalitie "afronden" van landen die militaire instructeurs naar Oekraïne willen sturen. "Verschillende van onze partners hebben al hun toestemming gegeven", aldus Macron. De Franse president verduidelijkte niet welke landen dat dan juist zijn. "We gaan de komende dagen gebruiken om een coalitie te finaliseren", aldus Macron. Hij vindt de vraag van Oekraïne daartoe legitiem.

Tijdens een persconferentie aan de zijde van de Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak Macron zijn steun uit voor de "daadwerkelijke lancering" van onderhandelingen voor de toetreding tot de EU van Oekraïne, "tegen het einde van de maand". Frankrijk zal Oekraïne blijven steunen "op Europees niveau", aldus de Franse president. De Europese Commissie is volgens diplomatieke bronnen in Brussel van oordeel dat Oekraïne voldoet aan de voorwaarden voor een eventuele start van de onderhandelingen. De beslissing moet echter unaniem worden genomen en Hongarije dreigt dat proces te blokkeren. 

Nederland bouwt 180 pantserwagens voor Oekraïne

Nederland gaat samen met Zweden en Denemarken infanteriegevechtsvoertuigen bouwen voor Oekraïne, meldt het Nederlandse ministerie van Defensie. Het grootste deel, 180 van de in totaal 230 CV90-pantserwagens, wordt volgens een woordvoerder in Nederland gemaakt. Voor de bouw draagt Nederland 400 miljoen euro bij. Dat staat volgens Defensie gelijk aan "enkele tientallen" pantserwagens. Hoeveel geld Denemarken en Zweden bijdragen is niet bekendgemaakt. 

Poetin claimt dat Russisch leger dit jaar al 47 plaatsen in Oekraïne veroverde

Sinds het begin van het jaar heeft het Russische leger - volgens president Vladimir Poetin - in Oekraïne 47 plaatsen veroverd. Zijn troepen zijn in het het offensief in het oosten en zuiden van Oekraïne. Poetin verklaarde dat tijdens het internationaal economisch forum in Sint-Petersburg. Volgens hem gaat het om goed 880 vierkante kilometer grondgebied dat zijn troepen zouden hebben bevrijd.
Poetin verzekerde vrijdag dat "meer dan 160.000 mensen" bij het Russische leger zijn gegaan sinds 1 januari 2024. De rekruteringscampagne loopt voornamelijk via sociale media en affiches op straat. Een nieuwe mobilisatiegolf is volgens Poetin momenteel niet aan de orde.
De afgelopen maanden rukt het Russische leger op in de Donbas, in het oosten van Oekraïne, en wat meer naar in noorden in de oblast Charkiv. De Russen lanceerden er een offensief op 10 mei, maar slaagden niet in een grote doorbraak. Het Oekraïense leger kampt met tekorten aan manschappen en munitie en heeft het moeilijk door de vertraging in levering van westerse hulp.

Biden: "D-dayveteranen zouden ook optreden tegen Poetin"

De veteranen die op D-day vochten voor de bevrijding van Europa, zouden ook vandaag de dag in actie komen tegen dictators. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd tijdens een herdenking in Pointe du Hoc, in Normandië. Zijn Republikeinse voorganger Ronald Reagan hield er veertig jaar geleden een van de beroemdste politieke toespraken in de geschiedenis. "Twijfelt iemand eraan dat ze vandaag de dag opgestaan zouden zijn tegen Poetin?", vroeg Biden retorisch aan de aanwezigen bij de herdenking. "Twijfelt iemand eraan dat ze hemel en aarde zouden bewegen om vandaag de dag haatdragende ideologieën te verdrijven?"

"Wij zijn hier nu niet alleen bij elkaar om hen die zulke indrukwekkende moed getoond hebben op die dag, 6 juni 1944. We zijn hier om te luisteren naar de weerklank van hun stemmen", zei Biden in zijn toespraak. "Ze vragen niet aan ons om deze klippen te bestijgen. Ze vragen ons om trouw te zijn aan dat waar Amerika voor staat." Naast de historische betekenis door D-day kreeg Pointe du Hoc ook een politieke lading door de speech van Reagan. Op de D-dayherdenking in 1984 sprak hij over de moed en heldendaden van de Rangers en andere geallieerde troepen. Reagan waarschuwde dat Amerika zich niet mag "verschuilen aan de andere kant van de zee", omdat "isolationisme nooit een aanvaardbaar antwoord is of zal zijn op tirannieke overheden" die met geweld meer land en macht willen veroveren.

Frans-Duitse wapengroep KNDS opent filiaal in Oekraïne

De Frans-Duitse wapengroep KNDS gaat een dochteronderneming in Oekraïne oprichten. Dat heeft het bedrijf vrijdag, in aanwezigheid van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, bekendgemaakt. De dochteronderneming gaat militair materieel en munitie produceren op Oekraïens grondgebied. "Het is noodzakelijk om reserveonderdelen op Oekraïens grondgebied te hebben, niet ver van het slagveld", verklaarde Sébastien Lecornu, de Franse minister van Defensie. De nieuwe dochteronderneming zal ook 155-millimeter granaten mogen produceren.

Opnieuw stroomonderbrekingen in Oekraïne

Vrijdag zijn er in Oekraïne alweer stroomonderbrekingen door de bombardementen die Rusland de voorbije maanden uitvoerde op de elektriciteitscentrales van het land. Volgens experten was aan het einde van de winter de helft van de productiecapaciteit voor elektriciteit in Oekraïne verwoest. Oekraïne importeert energie van zijn buurlanden om de verliezen te compenseren, maar "vanwege de omvang van de schade zijn deze maatregelen niet voldoende", aldus Ukrenergo, de Oekraïense nationale energieproducent.

Drie doden bij Oekraïense aanval in de bezette regio Loehansk

Drie mensen zijn vrijdag om het leven gekomen bij een Oekraïense aanval op de Oost-Oekraïense regio Loehansk, die bijna volledig door Rusland gecontroleerd wordt. Dat meldt het Russische ministerie van Noodsituaties op zijn Telegramkanaal.
Door een luchtaanval op de regionale hoofdstad Loehansk stortten volgens het ministerie meerdere verdiepingen van een woongebouw in. "De reddingsactie is nog steeds bezig", aldus het Telegrambericht dat ook meldde dat drie mensen waren omgekomen.

Frans-Duitse wapengroep KNDS opent filiaal in Oekraïne

De Frans-Duitse wapengroep KNDS gaat een dochteronderneming in Oekraïne oprichten. Dat heeft het bedrijf vrijdag, in aanwezigheid van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, bekendgemaakt.
De dochteronderneming gaat militair materieel en munitie, waaronder Caeser-kanonnen, produceren op Oekraïens grondgebied.

Oekraïne en Moldavië zetten laatste stappen voor start onderhandelingen toetreding EU

De Europese Commissie is van mening dat Oekraïne en Moldavië de laatste stappen hebben gezet die van hen werden verwacht vooraleer de toetredingsonderhandelingen met de EU kunnen worden opgestart. Dat werd uit goede bron vernomen.
De Commissie heeft de boodschap mondeling overgemaakt aan de ambassadeurs van de 27 lidstaten, die in Brussel samenkomen in het Comité van Permanente Vertegenwoordigers (Coreper), bevestigt ze vrijdagmiddag.  
Voor Oekraïne ging het om maatregelen in de strijd tegen corruptie, het terugdringen van de oligarchie en de bescherming van nationale minderheden. Moldavië moet juridische hervormingen doorvoeren, de oligarchie terugdringen en de corruptie bestrijden. "Het dossier is nu in handen van de Raad", aldus de Commissie. 

Vertrouwen in Zelenski op laagste peil sinds begin oorlog

Na meer dan twee jaar oorlog met Rusland, heeft 59 procent van de Oekraïners nog vertrouwen in president Volodimir Zelenski. Dat is wel het laagste peil sinds het begin van de invasie in februari 2022, en dat cijfer is al een hele tijd aan het dalen. Dat blijkt vrijdag uit de resultaten van een peiling.
In de eerste maanden van de invasie ging de populariteit van de president snel omhoog, tot 90 procent in mei 2022. In december vorig jaar was dat nog 77 procent, in februari 64 procent en in mei dus 59 procent, meldt het Internationaal Instituut van de Sociologie in Kiev. De instelling baseert haar cijfers op de mening van een representatief staal van een duizendtal mensen. 
De voorbije maanden kreeg Zelenski onder meer te maken met een mislukt tegenoffensief, een verhit debat over de mobilisatie en corruptieschandalen aan de top van de ambtenarij. 

Frankrijk bereid om "rechtstreeks aan conflict deel te nemen", meent Kremlin

Frankrijk is bereid om "rechtstreeks deel te nemen aan het conflict" tussen Rusland en Oekraïne. Dat heeft Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, vrijdag gezegd na de aankondiging van de Franse president Emmanuel Macron dat Parijs de militaire steun aan Kiev opdrijft.
"Laat ons zeggen dat meneer Macron een absolute steun toont aan het Oekraïense regime", zo citeerden Russische persbureaus Peskov. Volgens de Kremlinwoordvoerder zijn de uitspraken van de Franse president "extreem provocerend" en doen die de spanningen op het Europese continent oplopen.
Macron beloofde donderdagavond tijdens een interview op de Franse televisie de levering van Mirage-gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne. Frankrijk is vanaf deze zomer ook bereid op zijn grondgebied Oekraïense piloten op te leiden, net als een brigade van 4.500 Oekraïense soldaten.

Zelenski: "Europa is geen continent van vrede meer"

"Europa is geen continent van vrede meer" sinds het begin van de Russische oorlog in Oekraïne. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski vrijdag gezegd in een toespraak voor de Franse Assemblée Nationale. Hij noemde de Russische president Vladimir Poetin de "gemeenschappelijke vijand" van zijn land en Europa.
Volgens Zelenski heeft de Russische inval in Oekraïne "het nazisme (...) in Europa doen terugkomen". De Oekraïense president trok een parallel tussen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de Tweede Wereldoorlog. "Op een dag zullen we de vliegtuigen in de hemel kunnen zien zoals in Normandië", luidde het voor de Franse parlementsleden. 
"Binnen een week" zal Oekraïne misschien zijn "D-Day" beleven, aldus Zelenski. Hij verwees daarmee naar de internationale vredesconferentie van 15 en 16 juni in Zwitserland. Die zou Oekraïne dichter bij het "einde van de oorlog" kunnen brengen.

Russische schepen en atoomduikboot onderweg naar Havana

Vier Russische schepen, waaronder een atoomduikboot, zullen volgende week aandokken in Havana. Dat heeft het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt. De schepen zullen tussen 12 en 17 juni voor de Cubaanse hoofdstad liggen als teken van de "historische vriendschap" tussen Cuba en Rusland. Het ministerie verzekerde dat het bezoek niet mag worden geïnterpreteerd als "een bedreiging voor de regio".
Toch ligt de onverwachte visite van de drie schepen (het fregat Gorsjkov, de vloottanker Pasjin en de bergingssleepboot Nikolaj Tsjiker) en de Kazan-duikboot gevoelig, aangezien de Verenigde Staten op ongeveer slechts 150 kilometer van het eiland liggen. Afgelopen juli dokte het Russische opleidingsschip Perekop al aan in Havana voor een vierdaags bezoek.
Het fregat Gorsjkov.
Het fregat Gorsjkov.

Door Rusland opgepakte Fransman werkt voor bemiddelingsorganisatie in Genève

De Fransman die donderdag door Rusland werd gearresteerd, werkt voor HD Centre (Centre for Humanitarian Dialogue), een organisatie in Genève die zich inzet voor conflictbemiddeling en vredesdialoog. Moskou verwijt de man ervan militaire informatie buit te hebben gemaakt. Volgens Rusland heeft hij bovendien de wet op buitenlandse agenten geschonden door zich niet als buitenlandse agent te registreren.
Donderdagavond beweerde de Franse president Emmanuel Macron nog dat de man werkte voor een "Zwitserse ngo, opgericht door de voormalige VN-secretaris-generaal Kofi Annan", wat deed denken aan de Kofi Annan Foundation, die net zoals HD Centre zetelt in Genève.
Maar HD Centre bevestigt nu in een korte persmededeling dat een van de medewerkers van de organisatie inderdaad werd aangehouden. "We werken eraan om meer informatie te verkrijgen over de omstandigheden en de vrijlating (van de Fransman, nvdr.)", aldus de organisatie.

Oekraïne wil dat bondgenoten militaire instructeurs sturen

Oekraïne heeft zijn westerse bondgenoten gevraagd militaire instructeurs te sturen om Oekraïense troepen op eigen bodem te trainen. Dat meldt de Franse president Emmanuel Macron. Hij zegt dat Oekraïne kampt met "een groeiende uitdaging" troepen op te bouwen in de strijd tegen de Russen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski en zijn minister van Defensie vroegen alle bondgenoten 48 uur geleden in een officiële brief om de opleiders. "We hebben jullie nodig om ons sneller te trainen" en dat "op ons grondgebied", citeerde Macron het verzoek in een interview op de Franse televisie.

De Oekraïense legerleider Oleksandr Syrsky zei onlangs dat er binnenkort Franse militaire instructeurs naar Oekraïne gaan om daar militairen op te leiden. De Franse regering heeft zich daar nog niet over uitgelaten. Macron zei eerder wel dat zijn land bereid zou zijn militairen naar Oekraïne te sturen, als Kiev die militaire bijstand vraagt.

De Franse president kondigde wel aan dat Frankrijk Mirage-2000 gevechtsvliegtuigen gaat overdragen aan Oekraïne. De Oekraïense piloten zullen in Frankrijk worden opgeleid als onderdeel van een nieuwe militaire samenwerking met Oekraïne in de strijd tegen de Russische invasie. Macron ontvangt Zelenski vrijdag in Parijs.

Fransman opgepakt in Rusland op verdenking van verzamelen militaire informatie

De Russische autoriteiten hebben in Moskou een Fransman opgepakt, die militaire informatie zou hebben verzameld. Volgens Rusland heeft hij bovendien de wet op buitenlandse agenten geschonden door zich niet als buitenlandse agent te registreren.
"In Moskou is een Franse staatsburger aangehouden die ervan verdacht wordt informatie te hebben verzameld over de militaire activiteiten van Rusland. Deze informatie zou, in handen van buitenlandse bronnen, gebruikt kunnen worden tegen de veiligheid van de staat," aldus de Russische Onderzoekscommissie. De Fransman zou meerdere malen Rusland hebben bezocht en gesprekken hebben gevoerd met Russische burgers.
In Rusland moet iedereen die geld of steun uit het buitenland ontvangt, zich registreren. De wet wordt vaker gebruikt om mensen op te pakken tegen wie later nog meer aanklachten, zoals spionage, worden ingediend. De Fransman kan voor het schenden van de buitenlandse-agentenwet maximaal vijf jaar cel krijgen.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER