Familie Van Espen reageert op vonnis tegen Belgische staat: "Erkenning van fouten werkt helend"

"Wij zijn opgelucht en strijdvaardig". Dat zegt Erik Van Espen, de vader van Julie Van Espen, nu een Brusselse rechtbank de Belgische staat aansprakelijk stelt voor de verkrachting en dood van zijn dochter. "Wij krijgen Julie hier niet mee terug, maar de erkenning van de fouten die Justitie heeft gemaakt, werkt helend." Eerder vandaag reageerde ook al de advocaat van de familie, hij vindt dat de Belgische staat haar excuses moet aanbieden.

"Dit is een belangrijke dag", vertelt de vader van Julie op een persconferentie. "Wij strijden al bijna 6 jaar om Justitie een beetje beter te maken. Nu hebben we opnieuw een steen in die rivier verlegd. Julies dood is dus niet voor niets geweest."

Julie Van Espen werd op 4 mei 2019 verkracht en vermoord langs het Albertkanaal in Antwerpen. De dader, Steve Bakelmans, was op dat moment al veroordeeld voor een andere verkrachting, maar kon door fouten van de uitvoerende en rechterlijke macht toch vrij rondlopen. De rechtbank in Brussel heeft de Belgische staat daar nu aansprakelijk voor gesteld.

We hebben een steen in de rivier verlegd
Erik Van Espen, vader van Julie

Bekijk: vader Erik Van Espen zegt dat hij "opgelucht, maar strijdvaardig" is na het vonnis

"Dit vonnis is niet alleen belangrijk voor ons, maar is ook toekomstgericht", zegt vader Erik. "Niet enkel burgers, maar ook de overheid moet in de spiegel kunnen kijken en haar fouten toegeven. Eindelijk is zij daartoe in staat. In plaats van zichzelf te beschermen, beschermt zij nu ook alle burgers."

De vader van Julie geeft ook aan dat hij zal blijven wegen op het beleid en stap voor stap "steentjes" wil blijven verleggen. "Julie zou het niet anders gewild hebben", besluit hij.

De familie kreeg een voorlopige schadevergoeding van 1 euro, maar zal daarrond geen verdere procedures opstarten. "Daar was het ons nooit om te doen: dit is een principezaak", zegt de vader daarover.

Omdat ook de Belgische staat niet in beroep gaat, is de rechtszaak voor de partijen hiermee definitief afgesloten.

Bekijk: De broer van Julie zegt dat ze hem influisterde om door te gaan

Excuses

Eerder vandaag reageerde ook advocaat Stijn Verbist, die de familie bijstaat, al "ten persoonlijke titel" op het oordeel.

"Dit vonnis is een striemende kritiek op de jarenlange besparingspolitiek van de Belgische Staat t.a.v. Justitie. Ik meen dat het nu tijd is voor excuses van de zijde van de Belgische staat en wel op drie niveaus."

Ten eerste komen excuses toe aan het gezin en de vele vrienden en kennissen van Julie, vindt hij. 

Maar, ten tweede, moeten er volgens hem ook excuses komen "aan de magistraten van het hof van beroep te Antwerpen in het bijzonder en aan alle actoren van justitie en magistraten in België in het algemeen. De jarenlange besparingspolitiek verplicht hen te vaak te werken in onwaardige omstandigheden."

Ook aan de Belgische bevolking komen excuses toe, zegt Verbist.

"Justitie is de ruggengraat van onze samenleving. Laat dit vonnis een mijlpaal zijn. Het moet en kan anders. Het kan en moet beter."

PODCAST

Podcast 'Onder ons: crimi'

Fatma Taspinar en Philip Heymans nemen je mee in de wereld van justitie. Met een blik voor én achter de schermen van de gerechtsjournalistiek.

Meest gelezen