© BELGA

Bölöni zit volgende week samen met bestuur Antwerp: “Ik merk dat mijn plannen voor de toekomst jullie enorm boeien”

Antwerp versus Charleroi: de laatste match van het seizoen. Eentje die Laszlo Bölöni (66) maar beter wint. Begin volgende week volgt de evaluatie met het bestuur, en een Europees ticket is voor de toekomst van de Roemeense coach wel degelijk van tel. Zeker met kampioenenmaker Ivan Leko op de markt.

David Van den Broeck en Diederik Geypen

Een vierde plaats: ze hadden er bij Antwerp blindelings voor getekend. Voor het seizoen dan toch, en voor de start van de play-offs, want dezer dagen zat ook de derde plaats erin - een 1 op 12 en vooral dan de late nederlaag tegen AA Gent gooide roet in het eten. En zo staat er plots nog druk op de ketel. In de play-off-finale tegen Charleroi, dat al negen matchen ongeslagen is, moet het vermijden dat het zwaar ontgoocheld de vakantie ingaat. “We kregen de laatste matchen wat tegenslagen te verwerken, maar nu moeten we de puntjes op de i zetten”, zegt Laszlo Bölöni. “Voor onze moraal is het belangrijk om het kampioenschap met een goed gevoel af te sluiten.”

Contract tot 2020

En niet alleen voor de moraal. Dat Europees ticket - voor de tweede of derde voorronde van de Europa League, afhankelijk van het lot van KV Mechelen - is ook voor zijn ­eigen toekomst belangrijk. De ­66-jarige Roemeen, nog onder ­contract tot 2020, zit begin volgende week samen met de top van de Great Old: met Luciano D’Onofrio, Sven Jaecques en normaal gezien voorzitter Paul Gheysens.

© Photo News

Het is tijd voor een evaluatie van het voorbije seizoen. Een seizoen dat boven ­verwachting was, maar dat voor Bölöni best een happy end krijgt. Europa of geen Europa zal een rol spelen in de beslissing over zijn ­toekomst. Het wordt niet alles­bepalend, klinkt het op de Bosuil, maar het speelt zeker mee, gezien Gheysens’ steile ambities. Net zoals het meespeelt dat de relatie met sommige spelers verzuurd is - dat werd de voorbije weken, mede door die mindere resultaten, weer duidelijk in de kleedkamer. En dat het voetbal, dat weliswaar ver­beterd is, nóg attractiever mag.

“Laszlo heeft de laatste twee jaar gigantisch goed gepresteerd.” Dat zei Jaecques vorige week nog in ­onze krant. Dat was niet alleen ­terecht, het getuigt ook van veel respect voor het werk van Bölöni. Hij voegde er aan toe: “Er is geen enkele reden om iets te veranderen. Tenzij hij dat zelf aangeeft.”

Ook dat is natuurlijk een optie: dat Bölöni zelf aangeeft dat het na twee jaar op is. Hij verlengde vorige zomer wel voor twee jaar, maar wordt er niet jonger op (66) en denkt ook aan zijn gezondheid én zijn gezin. Dat hij 400 kilometer verwijderd is van dochter Eszter en haar twee ukkies in Nancy, steekt hem natuurlijk tegen.

© BELGA

Ook Bölöni liet nog niet in zijn kaarten kijken. Hij gaf intern zélf aan dat er best pas na het seizoen zou worden gesproken over de ­toekomst. En ons stuurde hij ­gisteren met een kluitje in het riet. “Ik merk dat mijn plannen jullie ­geweldig interesseren, maar ik wil er nu nog niet op ingaan.” Dat hij in België elders aan de slag gaat, lijkt op dit moment onwaarschijnlijk. De geruchten dat Marc Coucke in hem de ideale resultatencoach zag, zijn niks meer waard sinds Vincent Kompany bij Anderlecht werd ­aangesteld. Een jaar geleden sprak Bölöni nog wel met Gent-voorzitter Ivan De Witte, maar ook de ­Buffalo’s zijn nu niet aan de orde.

Kwartiertje rijden

Rest de vraag: wat als we straks effectief bye bye Bölöni moeten ­zeggen? Wie volgt hem dan op? Ivan Leko, goed aangeschreven bij Antwerp, komt dan sowieso in beeld. De 41-jarige Kroaat staat na zijn afscheid bij Club Brugge ook open voor een nieuwe Belgische topzesclub en dat ís Antwerp sinds dit seizoen. Hij woont bovendien in Schilde, op amper een kwartiertje van Deurne-Noord. Een recente kampioenenmaker mét revanchegevoelens, dat zou Gheysens wel zien zitten.

MEER OVER Royal Antwerp FC