Direct naar artikelinhoud

Fiscus start onderzoek naar Brusselse vzw Gial

De zetel van vzw Gial in de Brusselse Emile Jacqmainlaan.Beeld Tim Dirven

De fiscus start een onderzoek naar de Brusselse vzw Gial. Dat stelt VTM NIEUWS. Afgelopen weekend kwam aan het licht dat een directeur als schijnzelfstandige achttien jaar lang tot 1.000 euro per dag factureerde aan de vzw.

De fiscus zal niet alleen het gewraakte contract onderzoeken, maar de hele werking van de vzw Gial. De betalingen aan de directeur kwamen aan het licht na een audit op vraag van de nieuwe directie van de vzw. 

Die maakte na de audit in december, na achttien jaar, een einde aan het contract met consultancybedrijf Altera Via, dat door directeur Michel Leroy wordt beheerd. De competenties van Leroy worden niet in vraag gesteld, schreef Le Vif

Door het hoge bedrag van het contract had er echter een openbare aanbesteding moeten komen. In de plaats daarvan werd het contract voor onbepaalde duur verlengd, terwijl dergelijke contracten normaal gezien regelmatig moeten worden herzien.

Woordvoerder Mayeur

Het onderzoek zal mogelijk nog andere onverwachte elementen aan het licht brengen. Zo onthult de RTBF vandaag dat de woordvoerder van voormalig Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) een medewerker van Gial was. Hij werd betaald door de vzw, maar werkte in het Brusselse stadhuis. 

Schepen Mohamed Ouriaghli (PS), huidig voorzitter van de vzw, bevestigt dat Gial in mei 2015 een oud-journalist van de krant Le Soir had aangetrokken. Hij moest de communicatie van de stad uitbouwen, onder meer via een modernisering van de site en contacten via sociale media. Omdat Gial instond voor het technische luik van deze communicatieopdracht, werd beslist de man contractueel te binden aan de vzw. In het contract stond wel expliciet gemeld dat hij afhankelijk was van de gemeentesecretaris.

Volgens de schepen werd de oud-journalist enkele maanden later, na het vertrek van de woordvoerder van Mayeur, op interimbasis ten dienste gesteld van de burgemeester. Hij zou die opdracht gedurende 2016 uitvoeren, een bijzonder belastend jaar voor de stad als gevolg van de terreuraanslagen. 

'Overbezette mandaten'

De partijen Ecolo en Groen vragen nu dat de stad Brussel een globale audit uitvoert. Na het schandaal rond Samusocial en nu dus vzw Gial achten de groenen het tijd om alle "overbezette mandaten" op te doeken.

"Waarom duurde het tot het auditverslag van 2017 om te beseffen dat een consultant zeventien jaar lang niet kan profiteren van een rijk contract zonder een oproep tot mededinging? Hoe durfden de schepenen, belast met de IT-afdeling van de stad Brussel, een "nep-onafhankelijk" contract te schrijven? Waarom stelde de meerderheid van PS en MR een directeurspositie in voor een externe consultant zonder eerst de legaliteit van deze aanpak te verzekeren?", vraagt Zoubida Jellab, Brussels cofractieleider, zich af.

Lees meer: Ex-directeur-generaal over miljoenencontract Gial: "Ik stelde vragen, kort daarna lag ik buiten" (+)

De zusterpartijen benadrukken dat ze in de nasleep van het Samusocial-schandaal reeds de aandacht vestigden op het beheer bij Gial, maar dat een antwoord uitbleef. "Het is voor eens en voor altijd tijd om orde op zaken te stellen in het hart van de stad Brussel, de hoofdstad van ons land. Er moet een halt worden toegeroepen aan de overbezette mandaten, de concurrentie met het Brussels Gewest en de belangenconflicten. De geloofwaardigheid van het Gewest en onze instellingen staat op het spel", besluit Zakia Khattabi, medevoorzitster van Ecolo.

N-VA vroeg afgelopen weekend het ontslag van de Brusselse eerste schepen Karin Lalieux (PS). De partij wijst naar haar rol in de betaling van de directeur van de vzw Gial. Lalieux zei de "politieke instrumentalisering" van de audit te betreuren.

Zakia Khattabi, medevoorzitster van Ecolo.Beeld Photo News