Verdrievoudiging van hernieuwbare energie, batterijparken en koolstofarme gassen: Engie investeert 4 miljard euro in energiestransitie

Energiegroep Engie gaat tegen 2030 4 miljard euro investeren in de energietransitie. Dat zegt Vincent Verbeke, de nieuwe CEO van Engie in België. Het bedrijf wil daarvoor de capaciteit aan hernieuwbare energie verdrievoudigen, meer inzetten op flexibiliteit, op batterijparken en op koolstofarme gassen, zoals waterstof.

Engie is marktleider op de Belgische energiemarkt met een aandeel van ruim 40 procent. Dat aandeel wil het in de toekomst ook behouden. En die toekomst zal er voor Engie sneller zijn dan voor de buitenwereld. Europa mag tegen 2050 geen bijkomende broeikasgassen meer uitstoten, maar Engie legt voor zichzelf de deadline op 2045. 

Om dat doel te bereiken, heeft Verbeke een plan uitgewerkt tegen 2030. Zo moet de elektrificatie van onze maatschappij sneller dan die nu verloopt en zal elektriciteit alleen niet volstaan. Zeker in een overgangsfase zal nog nood zijn aan gas. Dat gas zal dus ook "groener" moeten worden. Verbeke denkt dan aan waterstof en aan biogas.

Concreet wil Engie de capaciteit aan hernieuwbare energie verhogen tot 2 of 2,5 gigawatt (GW) tegen 2030 (1 GW is 1.000 megawatt, ongeveer het vermogen van een grote kerncentrale, red.). Zowel op het land als op zee wil het bedrijf 1 GW aan windenergie bouwen. Voor zonne-energie wil Engie gaan naar 300 MW. Alles samen is dat ongeveer een verdrievoudiging van de huidige capaciteit aan hernieuwbare energie.

Foto: Belga

Koolstofarm gas

Het grote nadeel van hernieuwbare energie is dat die niet altijd voorradig is en dus moeten er alternatieven klaarstaan om dat tekort aan energie flexibel op te vangen. Daarom investeert Engie ook in een nieuwe gascentrale in Flémalle bij Luik (bijna 900 MW), in batterijparken onder meer in Vilvoorde, Drogenbos en Kallo, en bekijkt het mogelijkheden om de capaciteit van de waterkrachtcentrale in Coo uit te breiden. 

Topman Verbeke benadrukt dat de gascentrale van Flémalle op termijn CO2-neutraal kan worden. Ze kan voor 30 procent op waterstof draaien, maar is ook geschikt voor biogas. En ze kan worden uitgerust met een installatie voor de opvang en opslag van CO2. En misschien zal Engie die waterstof wel zelf produceren: het bedrijf plant in Gent een gigantische waterstoffabriek in samenwerking met het Noorse staatsenergiebedrijf Equinor. 

De waterkrachtcentrale in Coo, archiefbeeld.
Foto: Belga

Vraagbeheer

Engie gelooft ook in vraagbeheer: het bedrijf denkt dat het 1 GW aan flexibiliteit kan halen bij zijn klanten, zowel bedrijven als gezinnen. Concreet betekent dat dat Engie zijn klanten financieel stimuleert om elektriciteit te verbruiken op momenten dat er een overaanbod is. En minder te verbruiken op momenten van schaarste. Dit systeem bestaat nu al, vooral bij grote industriële stroomverbruikers.

De vraag is hoe haalbaar het 'groene' plan van Engie is. 2030 is bij wijze van spreken morgen. En zeker qua productie van koolstofarme gassen is er nog een lange weg af te leggen.

Biogas, dat is gas gewonnen uit de vergisting van organisch afval, is op dit moment nog maar goed voor een miniem deel van de markt. Waterstof kan veel grotere vermogens leveren, maar de infrastructuur om dat gas te transporteren moet nog grotendeels ontwikkeld worden. Maar goed, Verbeke zegt dat hij "altijd optimistisch is".

Een biogascentrale in Duitsland, archiefbeeld.
Foto: Belga

Kerncentrales

Engie voert ook zijn nucleaire akkoord uit dat het sloot met de Belgische regering: 2 reactoren worden klaargemaakt om 10 jaar langer dan oorspronkelijk gepland te blijven functioneren. De andere reactoren gaan in 2025 "definitief" dicht.

Of toch niet? Zeker in aanloop naar de verkiezingen pleiten meerdere partijen ervoor om de kernreactoren voor meer dan 10 jaar te verlengen. "Dat is niet aan de orde", klinkt het bij Verbeke. "Wij investeren al onze energie in een verlenging van 10 jaar. Een verlenging van 20 jaar is een totaal ander project."

Kerncentrale van Doel, archiefbeeld.
Denny Baert / VRT NWS

Meest gelezen