Vanuit deze studio, ingericht in een oude zigeunercaravan, gaat Radio SOA gedurende tien dagen live in de ether.© RR

“We zenden tien dagen live uit vanuit pipowagen op Kerkplein”: Schoonbroek viert 30 jaar kermis met tijdelijke radiozender

Retie -

Als ze in het Retiese kerkdorp Schoonbroek iets in hun hoofd hebben, dan zit het niet op de plaats waar het zonlicht niet aankan. Om de 30ste verjaardag van Schoonbroekkermis te vieren, wilde het kermiscomité graag een eigen radiozender opstarten. Welnu, op 1 mei is het zover. Dan gaat Radio SOA in de ether. Gedurende tien dagen zenden vijftig lokale dj’s en presentatoren live uit vanuit een pipowagen op het Kerkplein.

Eddy Meulemans

“Of het moeilijk is om zelf een radiostation te starten? Eigenlijk niet, nee”, zegt secretaris Koen Broeckx (49) van Schoonbroek Leeft. “We hebben gewoon een zendmast en zendapparatuur gehuurd bij een radio-amateur in Aalst die ook voor MNM en QMusic werkt. Bij de Vlaamse Regulator voor de Media hebben we een tijdelijke zendvergunning en een eigen FM-frequentie aangevraagd. En voor de rest: in ons comité zitten wel enkele technische en creatieve gasten die alles voor elkaar krijgen.”

Zigeunercaravan

Zaterdag wordt de zendmast geïnstalleerd met behulp van een 20 meter hoge brandweerladder. Onder de antenne, midden op het Kerkplein, komt een knalrode pipowagen te staan die wordt ingericht als tijdelijke opnamestudio. In de omgebouwde zigeunercaravan zullen gedurende tien dagen tientallen professionele en vooral niet-professionele dj’s, presentatoren en gasten uit Schoonbroek zelf plaatsnemen om plaatjes te draaien en ze aan elkaar te praten. De uitzendingen van Radio SOA lopen elke dag van 7 uur ’s morgens tot 23 uur ’s avonds.

Schoonbroek On Air

Tot 10 kilometer rond de toren van de Sint-Jobkerk kun je de programma’s gewoon over de radio beluisteren op FM-frequentie 99.60 Mhz. Elders in de wereld kun je de uitzendingen volgen via livestream op www.schoonbroekleeft.be/radio-soa. De afkorting SOA heeft overigens niets te maken met seksueel overdraagbare aandoeningen, maar staat voor Schoonbroek On Air.

“We hebben een zendmast en zendapparatuur gehuurd bij een radio-amateur in Aalst. En bij de Vlaamse Regulator voor de Media hebben we een tijdelijke zendvergunning en een eigen FM-frequentie aangevraagd”

Koen Broeckx

Schoonbroek Leeft

De knalrode pipowagen van Radio SOA wordt neergezet midden op het Kerkplein in Schoonbroek, vlak onder een gehuurde zendmast uit Aalst.© RR

“De start van Radio SOA, op 1 mei, valt samen met de jaarlijkse voettocht van de Chiro van Schoonbroek naar Scherpenheuvel”, zegt Koen Broeckx. “Onze reporters stappen mee en brengen onderweg live verslag uit.”

Groepsyoga

Later volgen nog meer zotte programma’s. Eén ervan is Zentijd, waarbij alle inwoners op zaterdag 4 mei van 11 tot 13 uur worden uitgenodigd om hun fitnessmatje uit te rollen op het Kerkplein en deel te nemen aan een groepsyoga. Op zaterdagavond staat Radio SOA mee achter de discobar op de pre-kermisfuif in café Bikoro. In café ‘t Hoekske presenteert ex-cafébaas Koen Raeymaekers een karaokeshow. Bekende Schoonbroekenaar Pool Nuyts maakt een eigen programma Van Pool tot Zeveraar. De SOA-sportredactie brengt live verslag uit van de laatste competitiewedstrijd van KFC Schoonbroek. En zelfs de misviering op Hemelvaartdag, op donderdag 9 mei om 11 uur, gaat rechtstreeks in de ether.

Een weerkerend programma is Brunch at Work, een knipoog naar Music at Work van Studio Brussel, waarbij de SOA-reporters op de middag een broodje gaan eten bij vijf lokale bedrijven en zelfstandigen: Meeus Houtconstructies, Van Riel Grootkeukens, Wim Bax, Argenta Retie en Ortho4you. De werknemers op de werkvloer mogen dan telkens hun favoriete plaat aanvragen. Ook zanger Marc Dex komt langs voor een interview en een liveoptreden met liedjes van hemzelf, zijn dochter Barbara Dex en zijn broer Juul Kabas.

Schoonbroekse Top 100

De rode draad doorheen alle programma’s is de Schoonbroekse Top 100, een hitparade van de beste songs aller tijden volgens de inwoners van Schoonbroek. De vijf beste nummers krijg je te horen in het allerlaatste uitzenduur op vrijdag 10 mei van 13 tot 14 uur.

Een dag later, op zaterdag 11 mei, begint de 30ste editie van Schoonbroekkermis: zaterdag met liveoptredens in de tuin van de pastorie, onder meer van de bekende Vlaamse rockband Mintzkov, zondag met kinderanimatie en straattheater overdag en liveoptredens ’s avonds. De topper op de affiche op zondagavond is Jean et les Flamands.

www.schoonbroekleeft.be/radio-soa

“Of het moeilijk is om een eigen radiostation op te starten? Nee, want in ons comité zitten wel enkele technische en creatieve gasten”, zegt secretaris Koen Broeckx van Schoonbroek Leeft.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners