Direct naar artikelinhoud
Schuldenrapport

N-VA eist meer verantwoordelijkheid van haar eigen coalitiepartners na slecht begrotingsrapport

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA, l.) en premier Charles Michel (MR, r.).Beeld photo_news

Ons land heeft de afgelopen twee jaar veel te weinig gedaan om de begroting structureel gezond te maken, vindt de Europese Commissie. De N-VA grijpt die vingerwijzing aan om haar coalitiepartners aan te sporen tot actie.

"De N-VA roept de regeringspartners op om hun verantwoordelijkheid te nemen en diep na te denken welke hervormingen en besparingen zij nog mogelijk achten deze legislatuur." Dat zegt N-VA-Kamerlid Johan Klaps vandaag in een persbericht naar aanleiding van het nieuws dat de Europese Commissie ons op de vingers tikt omdat onze schuldgraad boven de EU-doelstelling van 60 procent van het bbp blijft en België die niet snel genoeg afbouwt.

Klaps vraagt, net zoals zijn partijvoorzitter Bart De Wever,  om "de spreekwoordelijke ‘dash’ niet wilt verliezen, ook niet met de nakende verkiezingen in het vooruitzicht". Toen De Wever begin deze maand zijn oproep lanceerde, kwam hem dat op kritiek te staan.

Kamerlid Johan Klaps (N-VA).Beeld BELGA

De andere regeringspartijen laten zich niet opjutten. "Je moet met voorstellen komen en voor eigen deur vegen", zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Nu moet er volgens haar nog volop werk gemaakt worden van de 'redesign' of reorganisatie van de overheidsdiensten. Daarmee kaatst ze de bal terug naar de Vlaams-nationalisten. N-VA-minister Steven Vandeput is bevoegd voor die operatie.

Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke klopt op die nagel. "Het ging 750 miljoen euro opleveren, maar daar is weinig van in huis gekomen. Het is makkelijk om te zeggen dat we het geld in de sociale zekerheid moeten zoeken, maar N-VA komt niet met concrete voorstellen."

Premier Charles Michel (MR) is niet van plan om zich uit zijn lood te laten te staan. Hij wijst er onder meer op dat hij druk verder werkt aan zijn plan om de vele vacatures beter ingevuld te krijgen. 

Schuldrapport

Samen met de landenspecifieke aanbevelingen van de Europese Commissie kreeg ons land vandaag dus een schuldrapport. Dat is een analyse die de lidstaten bij de les moet houden. Hardleerse lidstaten die hun begroting niet op orde houden, kunnen onder sterker Europees toezicht komen te staan. Ons land heeft zijn begrotingsevenwicht uitgesteld tot 2020 en de overheidsschuld daalt veel minder snel dan Europa vraagt. Dat zint Europa niet.

België komt voor 2017 uit op een tekort van 1 procent van het bbp. De Europese Commissie verwacht zelfs dat dit tekort dit jaar opnieuw verslechtert tot 1,1 procent en in 2019 zelfs tot 1,3 procent. Ook grote lidstaten als Italië krijgen slechte punten, maar Europa zou in de huidige omstandigheden aarzelen om Italië op de strafbank te zetten. De huidige eurosceptische regering zou dat niet nemen, klinkt het.

Europa zou extra Belgische inspanningen eisen ten belope van 0,6 procent van het bruto binnenlands product dit jaar. Maar gezien dit en volgend jaar verkiezingsjaren zijn, lijkt een nieuwe structurele ingreep verder weg dan ooit. Ook de activering van 55-plussers, laaggesschoolden en migranten is een belangrijk werkpunt. De Belgische regering heeft de voorbije weken geprobeerd om de scherpe kantjes van die harde conclusies te vijlen.

'Op zich is dit geen verrassing'
Minister van Begroting Sophie Wimès (MR)

Minister van Begroting Sophie Wimès (MR) noemde dat schuldenrapport vandaag "op zich geen verrassing". Het feit dat België aan het Europese strafbankje ontsnapt, ziet ze als "bemoedigend ten opzichte van de saneringswerkzaamheden van de regering".