Chauffeurs Flixbus willen weg uit Brussel-Noord: “Bendes staan ons op te wachten om reizigers te beroven”

© BELGA

Chauffeurs van de Europese aanbieder van intercitybussen Flixbus slaan alarm over de onveilige situatie aan het station Brussel-Noord. “Het is één grote roversbende daar, waar je niet zeker bent van je leven.”

Paul Eldering en Thierry Goeman

“Groepen criminelen staan ons op te wachten om busreizigers te beroven en bagage te jatten. Politie is er nauwelijks te zien en Flixbus zelf doet er ook niks aan”, klaagt Ron Weerman uit Lelystad (28), één van de chauffeurs van Nederlandse bedrijven die worden ingehuurd om de sneldiensten te rijden.

“Meerdere keren per week maak ik er bedreigende dingen mee: geweld, intimidatie, messen die getrokken worden, ruzies, diefstal... Het nachtelijke gespuis komt in Brussel-Noord uit alle hoeken en gaten om nietsvermoedende passagiers een poot uit te draaien. Ook wij worden ernstig bedreigd als we willen ingrijpen. Het noodnummer in de bus wordt vaak niet eens beantwoord. Chauffeurs zijn het nu zat en eisen beveiliging”, zegt hij.

Andere stopplaats gezocht

De Duitse Flixbus-directie erkent de penibele toestand in Brussel Noord. “We krijgen veel klachten en werken met man en macht aan manieren om de veiligheid op dat station te verbeteren, in samenwerking met de lokale autoriteiten. Zo zetten we extra personeel in en vragen we instappende reizigers om hun identiteitskaart. Ook doen we een proef met camera’s om de bagageruimte in de bus te bewaken. Open deuren procedures zijn aangescherpt”, aldus een woordvoerster.

Flixbus is naar eigen zeggen al op zoek naar een andere stopplaats in Brussel voor internationale bussen. “Het moet gewoon veilig zijn. Daarom vragen we de Belgische politie om meer fysiek toezicht.”

“Niet de veiligste buurt”

Audrey Dereymaeker, woordvoerster van de politie in Brussel-Noord, zegt op de hoogte te zijn van de problemen. Het is niet de veiligste buurt. Het Maximiliaanpark, waar veel migranten samenscholen, ligt vlakbij.

“Het Noordstation is een plek die zakkenrollers aantrekt”, bevestigt politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker van de zone Noord. Vorig jaar deden ruim tweehonderd mensen aangifte van diefstal in de directe omgeving van het station, en dit jaar lijkt het aantal aangiftes dezelfde kant op te gaan. Het werkelijke aantal diefstallen ligt mogelijk nog veel hoger. “Sommige reizigers doen ook aangifte bij andere politiezones, of stappen pas naar de politie als ze aankomen in een ander land,” zegt Dereymaeker.

© BELGA

De politie doet volgens haar wat ze kan. “We kennen de aankomst- en vertrekuren van de bussen en proberen onze patrouilles rond die tijden concentreren. Maar soms lukt dat niet, omdat we ook andere taken hebben. We zijn in gesprek met Flixbus.”

Dereymaeker benadrukt dat ook Flixbus een taak heeft om de eigen bussen beter te beveiligen. “Daar moeten ze zelf voor zorgen.” Er zijn migranten die volgens haar proberen in of onder bussen naar Groot-Brittannië te reizen. “Daarbij vallen doden.”

Dagelijks diefstallen

“Het is werkelijk schrijnend wat er daar allemaal gebeurt. Dagelijks verdwijnen er bagagestukken, gsm’s, portefeuilles. Groepjes staan op de loer en slaan hun slag eens de bussen arriveren of vlak voor ze vertrekken. Ze opereren in groepjes en slaan hun slag. Politie in burger zou kunnen helpen om ze op heterdaad te betrappen. Maar we zitten daar in een buurt waar drie zones moeten samenwerken: politie Noord, spoorwegpolitie en Brussel stad. Het maakt het er allemaal niet gemakkelijker op”, klinkt het bij de federale politie.

De agenten zelf dringen al langer aan op grote acties om de buurt weer veilig en leefbaar te maken. Maar elk politieoptreden daar stuit op verzet.

Steeds meer buschauffeurs parkeren hun voertuig, als ze ’s nachts hun eindhalte hebben in Brussel, niet meer aan station Brussel-Noord, maar elders waar ze zich veiliger voelen.

© rr

Agent aangevallen

Hoe gevaarlijk de buurt wel is werd vorige week nog eens bewezen. Een agent van de zone Brussel Hoofdstad- Elsene werd er na zijn dienst aangevallen door jongeren. De man had zijn burgerkledij al aangetrokken en was op weg naar huis toen hij aan het politiekantoor aan de Antwerpsepoort en het Maximiliaanpark werd aangevallen. Hij kreeg een steen vol in het gezicht.

“Meermaals worden we aan onze kazerne belaagd met stenen en eieren. Het Maxililaanpark moeten we zoveel mogelijk vermijden om geen herrie te veroorzaken”, klinkt het bij de politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen