16 of 18 jaar? Inbreker hoopt aan diefstallenreeks te ontsnappen dankzij leeftijd

Hasselt -

Is hij nu 16 of 18 jaar? Een Algerijn claimt dat eerste, maar een botscan zegt het tweede. De jongeman moest maandag voor de rechter verschijnen voor twee diefstallen en inbraakpogingen, in onder meer restaurant Esquina in Hasselt. Zijn leeftijd kan een verschil in straf betekenen.

Geert Houben

Het was op 6 maart dit jaar dat de verdachte tegen de lamp liep. Samen met twee minderjarigen kon de politie hem rond 3.20 uur in de Hasseltse Plantenstraat klissen. Met twee Amsterdammertjes was geprobeerd om het glas van restaurant Esquina in te beuken. Omdat het bestond uit veiligheidsglas mislukte het plan. Nog een plan dat van de Algerijn mislukte, was om zich onder een wagen te verstoppen voor de politie. “Ik was met vrienden in Hasselt. Zij hebben zaken gestolen. Ik niet en was er gewoon bij. Waarom ik onder de auto lag? Omdat ik wist wat zij gedaan hadden, niet legaal was”, probeerde de betichte zich eruit te praten.

LEES OOK. Politie vat inbrekers tijdens inbraakpoging bij restaurant Esquina in Hasselt

(lees verder onder de foto)

© rr

Geboorteakte versus botscan

In de buurt van de drie verdachten lag onder meer een bruine aktetas, een laptop, kantoorbenodigdheden en een identiteitsbewijs. Vermoedelijk afkomstig van enkele inbraken in vrachtwagens even voordien. Ook was een verdachte in het bezit van een gestolen muziekbox. De betichte verblijft sindsdien achter de tralies in Hasselt.

De procureur heeft het over diefstallen, inbraken en bendevorming. “Ik vorder 15 maanden cel en 800 euro boete.” Over de leeftijd van de verdachte bestaat betwisting. De verdediging kwam af met een dubieuze Algerijnse geboorteakte waaruit moet blijken dat hij op 8 augustus 2007 het levenslicht zag. Tijdens zijn verhoor sprak de verdachte dan weer over 31 december 2007. “Een botscan liegt niet. Hij was 18 jaar op het moment van de feiten”, was de procureur duidelijk. De verdediging bleef volhouden dat man nog een jongen van 16 is. “De correctionele rechtbank is dan onbevoegd en kan geen uitspraak doen”, luidde het. “Bovendien moet hij volgende maand voor de jeugdrechter in Parijs verschijnen”, werd een extra argument op tafel gegooid.

Vonnis op 27 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer