Eerder deze maand werd de uniersiteit al eens aangespoord meer aandacht te hebben voor de situatie in Gaza.© belga

Oorlog in Gaza

Medewerkers UGent steunen studenten die unief willen bezetten

De geplande bezetting van een gebouw van de UGent door studenten vanaf maandag krijgt de steun van meer dan honderd medewerkers van de universiteit, onder wie ook professoren. Dat blijkt uit een open brief gericht aan de raad van bestuur en rector Rik Van de Walle.

belga

In de open brief verzetten de medewerkers zich tegen de “achterdeurpolitiek” bij de Gentse universiteit en de “repressieve dreigementen” die geuit werden tegenover de studenten die een bezetting plannen. “Dat de rector deze moedige studenten eerst negeert en vervolgens afdreigt, druist in tegen alles waar onze universiteit voor zou moeten staan”, luidt het.

De medewerkers zeggen ook geschokt te zijn dat de raad van bestuur en de rector een advies van de mensenrechtencommissie naast zich neerleggen. Die commissie adviseerde om “gezien de huidige context van onweerlegbare oorlogsmisdaden en grootschalige mensenrechtenschendingen geen bilaterale samenwerkingen meer af te sluiten met alle Israëlische universiteiten”, stelt de open brief.

De ondertekenaars eisen dat de UGent tijdelijk alle samenwerkingen met Israëlische universiteiten opschort en vragen de unief om op te roepen tot een onmiddellijk en permanent staak-het-vuren in de Gazastrook. Ze eisen ook dat “de veiligheid van de studenten die over zouden gaan tot een bezetting van de universiteit, als absolute prioriteit wordt gesteld en dat alle dreigementen per direct worden ingetrokken”.

De open brief was zondag omstreeks iets na 20 uur online ondertekend door een 120-tal medewerkers, onder wie meer dan tien professoren.

Er vonden al verschillende acties plaats bij de UGent om aandacht te vragen voor de situatie in de Gazastrook en voor de klimaatcrisis. Studenten lieten weten van plan te zijn om van maandag tot en met woensdag een gebouw van de universiteit bezetten, zonder meer precieze info.