Ondanks tegenwind van Muyters: Peeters keurt ‘brugpensioen’ bij Carrefour goed

© belga/pn/isopix

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) keurt de werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) bij supermarktketen Carrefour goed. Dat bevestigt zijn kabinet. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) betreurt de beslissing.

gjs

Carrefour kondigde eerder dit jaar een nieuwe herstructurering aan. Via verschillende maatregelen wil de keten het personeelsbestand met 950 mensen afbouwen. Dat gebeurt met het stimuleren van vrijwillig vertrek, landingsbanen vanaf 55 jaar, herplaatsingen naar andere winkels en SWT vanaf 56 jaar (het vroegere brugpensioen). Voor die laatste maatregel zouden zo’n 600 mensen in aanmerking komen.

Vooral dat laatste bleek een heikel punt. Brussel en Wallonië gaven een positief advies, maar Philippe Muyters ging niet akkoord. Hij vindt SWT vanaf 56 jaar een slecht signaal terwijl er zoveel vacatures zijn.

Goedgekeurd

Toch keurde Peeters het plan woensdag goed. “Het voorziet heel wat maatregelen voor de heractivering van werknemers die hun job verliezen”, stelt hij. “Het biedt een budget van 2.500 euro per persoon voor outplacement. Een interne of externe tewerkstellingscel zal een outplacementaanbod doen aan alle werknemers die afvloeien, inclusief de werknemers in SWT.”

Voor die SWT’ers doet Carrefour nog een bijkomend engagement om tot 500 euro extra toe te kennen aan opleidingen van SWT’ers tot knelpuntberoepen, bovenop de normale outplacement.

Muyters betreurt beslissing

De Adviescommissie SWT, waarin vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers zetelen, gaf een unaniem gunstig advies voor de erkenning van Carrefour als onderneming in herstructurering en voor het SWT. Uit een juridische aanbeveling van de FOD Werkgelegenheid blijkt dat het negatieve advies van Muyters uit juridisch standpunt geen impact heeft. “Het is jammer dat hij eerst advies vraagt en het dan toch naast zich neerlegt”, reageert Muyters.

Muyters betreurt de beslissing van Peeters. “Zo bindend blijkt mijn advies dus niet te zijn”, stelt de N-VA-minister op Twitter. “Ik zal de werknemers die in SWT gaan proberen activeren, want met de krapte hebben we ook hen op onze arbeidsmarkt hard nodig. Wat een gemiste kans dat ze die boodschap elders niet krijgen.”

Ook Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) is niet te spreken over de beslissing van Peeters: “Het is surrealistisch dat Kris Peeters in tijden van ongeziene arbeidskrapte blijft vasthouden aan het SWT-statuut dat onder meer inhoudt dat mensen niet meer actief op zoek moeten nr werk. Als jong parlementslid kan je daar alleen heel droevig over zijn. Bovendien had Peeters eerder beloofd dat hij Muyters zijn advies nochtans zou volgen”, zegt Ronse in een reactie aan Belga.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen