© Victoriano Moreno

CD&V vraagt commissie over fietsveiligheid: N-VA en Open Vld willen plannen alleen bespreken binnen meerderheid

Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters pleit voor een gemeenschappelijke raadscommissie over fietsveiligheid met districts- en gemeenteraadsleden. Samen met experten kan er dan een actieplan komen voor ingrepen op korte termijn. De coalitiepartners N-VA en Open Vld lopen niet warm voor het voorstel.

SACHA VAN WIELE

De dodelijke fietsongevallen van de afgelopen weken moeten volgens Kris Peeters leiden tot een krachtig actieplan dat meerderheid en oppositie overstijgt. Hij verwijst daarbij naar de werkwijze rond de overkapping van de Antwerpse Ring.

“Dit soort drama’s, waarbij mensen een geliefde verliezen, mogen niet gepolitiseerd worden”, zegt Peeters. “Laat ons daarom de verschillen tussen meerderheid en oppositie overstijgen. We moeten gezamenlijk aan de slag gaan om het aantal fietsdoden tot nul te herleiden in onze stad. CD&V pleit daarom voor een commissie fietsveiligheid per district en een gemeenschappelijke raadscommissie waarbij leden van de districtsraden en gemeenteraad samenwerken. In deze raadscommissie kunnen de leden, bijgestaan door experten verkeersveiligheid, gezamenlijk een actieplan opstellen dat op zeer korte termijn moet worden omgezet in concrete realisaties. Daarbij kunnen projecten aan bod komen die het stadsbestuur reeds in de planning voorop stelde, maar even goed kunnen voorstellen van de oppositie omtrent meer conflictvrije kruispunten samen met experten verder worden onderzocht. Wanneer meerderheid en oppositie de handen in elkaar slaan en ondersteund door experten een aantal voorstellen onderzoeken, dan kan de fietsveiligheid sterk verbeteren.”

“Overleg met meerderheid”

Antwerps waarnemend N-VA-fractieleider André Gantman houdt zich op de oppervlakte. “Wij praten en overleggen met de collega’s van de meerderheid”, zegt Gantman. “Meer wil ik er niet over kwijt.”

Antwerps Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer wijst het voorstel van Peeters af. “Wij hebben onze voorstellen binnen de coalitie op tafel gelegd en dat is ook de plek om naar oplossingen te zoeken”, zegt De Backer.

De Open Vld-lijsttrekker vindt dat na de dodelijke verkeersongevallen het debat over gevaarlijke kruispunten te veel op de spits wordt gedreven. Hij pleit voor een serieus en sereen debat, waarbij de focus komt te liggen op het zoeken naar oplossingen die snel de veiligheid voor fietsers verhogen. Hij wijst ook op de ingrepen die al zijn gebeurd, zoals nieuwe fietsbruggen en fietspaden. De Backer verwijt de oppositie een beeld te scheppen dat de meerderheid niet geeft om de fietser. “We zijn uiteraard nog niet klaar, maar dit welles-nietesspel is tijdverlies”, zegt De Backer.

Toch wijst Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) op twee pijnpunten. “De kruispunten waar de afgelopen weken een tragisch ongeval plaatsvond, staan al langer bekend als plekken waar fietsers dagelijks hun leven riskeren”, zegt Schiltz. “Die moeten nu worden aangepakt.”