© Photo News

Antwerpen opent extra plaatsen voor daklozen bij eerste koudegolf

Volgende week wacht ons een eerste flinke winterprik. Dat is vooral voor daklozen een moeilijke periode. De stad overweegt extra slaapplaatsen.

pvdp

De stad Antwerpen biedt het hele jaar door opvang aan daklozen en in de wintermaanden wordt er extra capaciteit vrijgemaakt. Vooral voor daklozen die illegaal in de stad verblijven.

“In principe bieden we vanaf 1 december extra bedden aan voor deze mensen, maar dat kan ook vroeger gebeuren als blijkt dat het plots kouder wordt”, zegt Michaël Lescroart, woordvoerder van de Antwerpse schepen voor Sociale zaken Fons Duchateau (N-VA).

Doorheen het jaar zijn er continu bedden beschikbaar voor mensen die de nacht onder een dak willen doorbrengen. “Dat zijn in het totaal vijftig bedden voor mensen die hier reglementair verblijven. Voor deze groep wordt de capaciteit in de wintermaanden opgetrokken tot 78 plaatsen”, zegt Lescroart.

Voor mensen die illegaal in het land verblijven, gaan er binnenkort negentig plekken open. “Ons principe is dat niemand tijdens de koude op straat moet slapen. En met de capaciteit die we nu hebben, kan dat ook. We hebben de afgelopen jaren nog nooit een tekort aan opvangplek gehad”, aldus Lescroart.

Verder beschikt Antwerpen nog over De Biekorf. Dat richt zich vooral mensen die niet meer terechtkunnen in de andere opvangcentra.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER