De interactieve muur in de inkomhal van het AZ Sint-Maarten.© AZ Sint-Maarten

Interactieve muur in AZ Sint-Maarten laat mensen kennismaken met obesitas: “Bijleren over chronische ziekte”

Mechelen -

In de inkomhal van het AZ Sint-Maarten in Mechelen staat nog tot volgende week dinsdag 21 mei een slimme muur. Aan de hand van verschillende touch points zet de interactieve muur obesitas in de kijker. Daarmee wil het ziekenhuis de aandacht vestigen op de gevolgen van overgewicht

Volgens de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) kampt bijna de helft van de Belgen met overgewicht. Dat wil zeggen dat ze een BMI van 25 of meer hebben. Net geen 16% lijdt zelfs aan obesitas. Hoewel obesitas al in 1997 door de WGO geclassificeerd werd als chronische ziekte, blijft er een gebrek aan erkenning en krijgen veel patiënten te maken met het stigma dat rond de ziekte heerst. 

Met een slimme muur in de inkomhal wil het AZ Sint-Maarten daar verandering in brengen. “Op een interactieve manier wordt aan voorbijgangers gevraagd om dichter bij de muur te komen. Zodra ze dit doen, gaat er een virtuele wereld open en leren ze op een speelse manier bij over obesitas als chronische ziekte. Zo willen we de mensen bewust maken van de gevolgen van overgewicht en ons obesitascentrum in de kijker zetten”, vertelt obesitascoördinator en diëtist Eva Keldermans.

Afvallen niet vanzelfsprekend

Door middel van zes touch points op de muur wordt aan de deelnemers uitgelegd waarom een lichaam met obesitas soms anders reageert en het dus niet altijd vanzelfsprekend is om af te vallen. “Bovendien hebben ook hormonen, medicatie en erfelijke factoren een grote invloed op het lichaam van mensen met obesitas”, aldus Keldermans. “In ons multidisciplinair obesitascentrum hebben we oog voor al deze factoren.”

De slimme obesitasmuur blijft nog tot en met dinsdag 21 mei in de inkomhal van het AZ Sint-Maarten staan. Daarnaast worden deze week ook verschillende infosessies rond obesitas gehouden voor medewerkers, patiënten en artsen.(svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners