Ziekenhuis gaat leerlingen warm maken voor carrière in zorgsector

© Jobat.be

Diverse organisaties uit de zorgsector gaan vanaf volgende maand gastcolleges geven in het secundair onderwijs. Ze zullen er de leerlingen vertellen over het reilen en zeilen in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Door hen te enthousiasmeren over de diverse voordelen en over de vaardigheden die er nodig zijn om in de zorg te werken, willen ze de jongeren overtuigen om een verdere studiekeuze in de richting van een zorgberoep te maken.

(km)

Uitgangspunt van dit project is Ondernemers voor de Klas, dat van 15 januari tot begin maart door Vlajo georganiseerd wordt. Via gastcolleges door ondernemers en managers krijgen de leerlingen uit de laatste graad van het secundair onderwijs een beter beeld van wat ondernemen, en werken in een onderneming, vandaag betekent. POM Limburg speelt hier op in, en heeft heel specifiek een aantal Limburgse zorginstellingen aangesproken om mee te doen aan het project.

"We weten dat de sector een nijpend tekort aan personeel heeft en voor enorme uitdagingen staat om de toekomstige zorgvraag te beantwoorden”, zegt Erik Gerits, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg. "Om hier heel concreet op in te spelen, is het belangrijk dat de jongeren een juiste inschatting maken bij hun studie- of beroepskeuze. Op basis van een realistisch en motiverend beeld dat hen wordt geschetst, zullen de opties naar de zorgsector verbreden en kan de instroom van nieuwe kandidaten bevorderd worden."

Vervangingsvraag

Enkele organisaties, zoals het Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL), hebben zich inmiddels kandidaat gesteld om via een gastcollege de leerlingen te informeren over de gang van zaken op hun werkplek. Evelien Vanparijs zal onder meer een overzicht geven van de diverse beroepen die in het ZOL aanwezig zijn en wat je allemaal graag moet doen en goed moet kunnen om die functies uit te oefenen. Momenteel zijn er maar liefst 30 beroepen in het ZOL die extra handen kunnen gebruiken (www.eengezondeambitie.be).

"Jammer genoeg merken we aan de cijfers dat het probleem van instroom in de zorg groter wordt", stelt Erik Gerits. "Dat is vooral bij de verpleegkundigen, het grootst vertegenwoordigde zorgberoep. Het aantal verpleegkundigen dat stilaan de pensioengerechtigde leeftijd nadert (50-plussers) is tussen 2010 en 2016 in Limburg toegenomen met 50%. De stijging bij de intredende verpleegkundigen (onder 30 jaar) bleef daarentegen beperkt tot 21%. Veel te weinig dus om op korte termijn de vervangingsvraag in onze provincie te kunnen beantwoorden. Bovendien wordt de uitdaging nog groter omdat de toenemende vergrijzing van de bevolking ook nog eens vraagt om een uitbreiding van het totaal aantal verpleegkundigen.”

>

>

>

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen