Direct naar artikelinhoud

Amerikaans Huis van Afgevaardigden keurt nieuwe geldstroom goed, maar gevaar voor 'shutdown' groeit

De Republikein Paul Ryan dringt er bij de Democraten op aan om een wetsontwerp goed te keuren dat in een tijdelijke financiering van de staat voorziet tot 16 februari. De tekst werd in het lagerhuis van het Congres, waar de Republikeinen een ruime meerderheid hebben, uiteindelijk goedgekeurd met 230 stemmen tegen 197. Beeld EPA

Het Amerikaanse Congres heeft nog niet volledig gestemd voor nieuwe geldstromen richting de openbare diensten. Het gevaar dat er een 'shutdown' van de overheid komt is dan ook nog niet geweken. Enkel het lagerhuis keurde eerder vandaag een wetsontwerp goed dat in een tijdelijke financiering van de federale staat voorziet tot 16 februari. In de Senaat is er meer tegenstand.

De tekst werd in het Huis van Afgevaardigden van het Congres, waar de Republikeinen een ruime meerderheid hebben, goedgekeurd met 230 stemmen tegen 197. In de Senaat, waar de Republikeinen over slechts de kleinst mogelijke meerderheid beschikken, lijkt de wet echter niet op voldoende steun te kunnen rekenen.

Als er vandaag geen tijdelijke of permanente afspraken komen, dan zullen veel instellingen van de overheid sluiten omdat ze dan geen geld meer uit Washington krijgen: een shutdown.

Twitter bericht wordt geladen...

Tijdelijke begroting

Vlak voor kerst was ook al een tijdelijke begroting goedgekeurd die de federale agentschappen in staat stelde om te blijven draaien tot en met vandaag. Een verlenging tot midden februari nam gisteren al de eerste horde in het Huis van Afgevaardigden, maar de Senaat moet zich vandaag, vlak voor de deadline om middernacht (6 uur morgenochtend Belgische tijd), nog uitspreken over de wet.

In het hogerhuis dreigt de tekst echter te stranden. De Republikeinen hebben er slechts 51 van de 100 zetels, terwijl 60 stemmen nodig zijn om het wetsontwerp goed te keuren. Aangezien zelfs al drie Republikeinse senatoren te kennen gaven dat ze tegen het maatregelenpakket zullen stemmen, zouden minstens twaalf Democraten hun kar moeten keren. De Democratische partij beweert echter dat ze al genoeg stemmen heeft om de tekst te kelderen.

President Donald Trump met vicepresident Mike Pence.Beeld REUTERS

Dreamers en steun voor het DACA-programma

De Democraten zijn gekant tegen de wet omdat zij in ruil voor hun steun beschermingsmaatregelen willen voor honderdduizenden jonge illegalen, 'dreamers' genoemd, die het risico lopen om gedeporteerd te worden. Dreamers kwamen als kind illegaal naar de VS en wonen meestal al jaren in het land en zijn  ingeburgerd.  

President Donald Trump besliste namelijk om het DACA-programma (Deferred Action for Childhood Arrivals) van zijn voorganger Barack Obama te laten uitdoven vanaf maart. Republikeinen en Democraten werken nu aan een nieuwe immigratiewet, maar Trump is daar tot nu toe niet tevreden over. Zonder deal en toezeggingen om de dreamers te beschermen willen de Democraten de shutdown echter niet helpen vermijden.

Sommige Republikeinen liggen bovendien dwars omdat ze vinden dat de overheidsuitgaven structureel omlaag moeten.

In 2017 werden door tijdelijke financieringswetten al drie 'shutdowns' vermeden. De laatste keer dat het effectief zo ver kwam was in 2013, toen de Republikeinen zonder succes Obamacare (Affordable Care Act) probeerden te kelderen.

Het Amerikaanse Capitol.Beeld Getty Images