© AFP

Khamenei duidt vicepresident Mohammad Mokhber aan als president ad interim van Iran

In Iran heeft ayatollah Ali Khamenei, de geestelijke leider van het land, zoals verwacht de 68-jarige vicepresident Mohammad Mokhber aangeduid als president ad interim na het overlijden van Ebrahim Raisi. Ook kondigde hij vijf dagen van nationale rouw aan.

lto
Bron: BELGA

Volgens het protocol moet de vicepremier de taken van de premier overnemen. Als interim-president maakt Mokhber deel uit van een driekoppige raad, samen met de voorzitter van het parlement en het hoofd van de rechterlijke macht. Binnen de vijftig dagen moeten er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Mokhber staat net als Raisi dicht bij Khamenei. Hij stond eerder aan het hoofd van etad, een investeringsfonds dat banden heeft met de opperste leider. In 2021 werd hij vicepresident.

In 2010 plaatste de Europese Unie Mokhber op een lijst van personen en entiteiten die ze sancties oplegt wegens vermoedelijke betrokkenheid bij “nucleaire activiteiten of activiteiten met ballistische raketten”. Twee jaar later werd hij van de lijst geschrapt.

Verder maakte Khamenei bekend dat er vijf dagen van nationale rouw volgen. “Ik kondig vijf dagen van publieke rouw aan en bied mijn medeleven aan het lieve Iraanse volk aan”, stelde de geestelijk leider in een mededeling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer