liefdadigheid

Melinda Gates stapt op bij stichting Bill Gates

Melinda Gates in 2022.© ap

Melinda French Gates, ex-vrouw van Bill Gates, stopt op 7 juni als medevoorzitter van de Bill & Melinda Gates Foundation. Ze gaat zich toeleggen op haar eigen stichting, Pivotal Ventures.

Inge Schelstraete

“Deze beslissing heb ik niet licht genomen”, schrijft Melinda Gates in haar bericht op X (voorheen Twitter) dat ze opstapt bij de Bill & Melinda Gates Foundation. Die stichting, die zij en haar ex-man Bill Gates in 2000 oprichtten, is de grootste private liefdadigheidsinstelling ter wereld.

Het stel was 27 jaar getrouwd toen ze in 2021 uit elkaar gingen. Ze kondigden aan dat ze het werk van de Foundation gewoon verder zouden zetten en dat de organisatie zelf niet noemenswaardig zou veranderen.

Investeringen voor vrouwen

Mevrouw Gates stapt nu op om zich volledig te wijden aan haar eigen investeringsfonds Pivotal Ventures, dat vrouwen een meer kansen wil bezorgen. “Dit is een kritiek moment voor vrouwen en meisjes in de VS en de hele wereld, en voor iedereen die vecht om hun gelijkwaardigheid te beschermen en te bevorderen.”

“Ik ben ontzettend trots op de stichting die Bill en ik samen hebben opgebouwd”, schrijft ze nog, en ze voegt eraan toe dat ze met Bill Gates een aparte schikking heeft getroffen die haar nog eens 11 miljard euro oplevert voor Pivotal Ventures.

Volksgezondheid

De Gates Foundation is een van de machtigste spelers in de sector van de volksgezondheid. De stichting maakte in december bekend dat ze een kapitaal van 69 miljard euro heeft. Ze geeft elk jaar miljarden uit aan projecten om besmettelijke ziekten uit te roeien en armoede en klimaatopwarming te bestrijden. Een van hun steunprojecten is het Gentse biotech-bedrijf Aphea.Bio.

Met een eigen vermogen van 120 miljard euro is Bill Gates nog steeds een van de rijkste mannen ter wereld. Melinda Gates heeft een vermogen van 10 miljard.