18 november 2017 om 03:00
Luister naar

Ik hou van Nederland

De vlag staat in het parlement. Verf het voetstuk geel, opperde iemand: blokje kaas! Briljant. Wee het volk zonder zelfspot. Humor ontbreekt nogal in dit soort discussies, aan beide kanten.

Een opiniestuk in het ND zette patriottisme weg als geestesziekte. ‘Vaderlandsliefde bestaat niet’, was de kop. Dat grenst aan minachting, voor Nederlanders en nieuwkomers. Wie durft vluchtelingen in hun gezicht te zeggen: uw liefde voor uw land bestaat niet? U koestert uw vlag en taal, uw keuken en uw dracht, maar dat is dom van u?

Op 24 juni 1880 stuurde Vincent van Gogh zijn broer dit prachtige citaat: ‘Jij hebt misschien nooit nagedacht over wat je vaderland is (...) het is alles wat je omringt, alles wat je heeft grootgebracht en gevoed, alles wat je hebt liefgehad. Dat platteland dat je ziet, die huizen, die bomen, die meisjes die daar lachend langskomen, dat is je vaderland! De wetten die je beschermen, het brood dat je met werken verdient, de woorden die je wisselt, de vreugde en het verdriet die je hebt van de mensen en de dingen te midden waarvan je leeft, dat is je vaderland!’ Een jaar later werd Jacob Israël de Haan geboren. Hij dichtte: ‘Het land van mijn jeugd, het land van mijn manschap, van mijn peinzende droefheid, mijn juichende vreugd, van al mijn verwantschap.’

Ik gun nieuwkomers verbondenheid met hun land en dit land. ‘Vertel me’, zei de Somalische Yasmine Allas, toen zij hier arriveerde, ‘wie zijn jullie?’ Maar iedereen sprak Engels terug. En wie zij waren, wisten de Nederlanders haar niet meer te vertellen. Daar moeten we vanaf. Nieuwkomers hebben recht op meer houvast en kennis. En wijzelf ook. Een land dat blijft steken bij schokschouderend gegiechel op de vraag naar de eigen wortels, zal verwaaien. En wat heeft Nederland mensen in nood dan nog te bieden? Ex-PvdA-Kamerlid Mei Li Vos ziet de vlag staan voor mooie dingen die ook bij Nederland horen: het vrouwenvoetbalteam, de Deltawerken, de multiculturele samenleving. ‘Dus laat de Nederlandse vlag niet door rechts kapen! Die vlag is van iedereen!’ Zo is het. Mei Li heeft gelijk. Valse schaamte over de liefde voor het eigen land is typisch Nederlands. Voor mij geldt: ‘Ik ben een mens slechts en heb dus zichtbare tekens nodig, / het bouwen van trappen van abstracties is iets dat me snel verveelt’ (Czeslaw Milosz). Thuis heb ik de vlaggen van Nederland, Wales, Groningen en Papoea, de stralende Morgenstervlag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Beste studenten! Wat zal ik doen met het woordje 'wuft'? Is dat antiek? Of juist heerlie-de-peerlie?

Ergens heb ik altijd wel geweten dat dit moment zou komen ... de dag, dat je gaat uitburgeren uit je eigen land, je eigen taal. Omdat je ineens ouderwets praat. Volgens sommige twintigers dan, schrijft Hilbrand Rozema.

Ad de Bruijne is hoogleraar ethiek en spiritualiteit aan de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht.

De treurige nalatenschap van het christelijke Westen kleurt het huidige conflict tussen Israël en Gaza

'Het vanouds christelijke Westen is mee schuldig aan de huidige tragedie in Gaza. Dat was mijn antwoord toen iemand vroeg waarom ik mij nauwelijks uitlaat over het huidige conflict, schrijft ethicus Ad de Bruijne.

Afbeelding

Na de oorlog was het: zwijgen en vooruit maar weer, het leven hernam zijn loop. Met grote gevolgen

De grootvader van Bart Jan Spruyt werd in de oorlog onder dwang tewerkgesteld in Duitsland. Daar sprak hij na de oorlog nooit meer over. 'Voor mij is hij altijd volstrekt ontoegankelijk gebleven.'

Paul Schenderling

Kun jij als grootgrondbezitters die zwaar onderbetaalde dagloner recht in de ogen aankijken?

Je kunt je een wereld zonder naasten en naastenliefde nauwelijks voorstellen. Toch was dit een groot deel van de wereldgeschiedenis het geval, stelt Paul Schenderling.

Heb je een mening die ons stoort? Dan slepen we gerust de fouten van je voorouders erbij

Lodewijk Asscher wordt nog steeds gepest met de rol van zijn grootvader in de Joodse Raad, signaleert Reina Wiskerke. Wat gebeurt er met de nakomelingen van NSB'ers als de archieven over hen opengaan?

Afbeelding

Op de koffie bij 'filmster' Gerlach van Beinum, de laatste akkerbouwer onder de rook van Amsterdam

Met een documentaire over zijn leven groeit boer Gerlach, de bijzondere akkerbouwer onder de rook van Amsterdam, uit tot een begrip. Maar een echte filmster zal hij nooit worden, merkt columnist Gerard ter Horst.

beeld nd

Ik wil een tegengeluid laten horen: denken aan scheiden hoeft niet het begin van het einde te zijn

De podcast ‘Gebroken Gelofte’ van het Nederlands Dagblad, een podcast over scheiden in christelijk Nederland, heeft flink wat losgemaakt. Is het geen promo voor scheiden? Wordt scheiden zo niet genormaliseerd?

Mijn pake deelt zijn handen en zijn oren, omdat hij zijn leven lang heeft geleerd Jezus te volgen

Zijn pake logenstraft het vooroordeel dat de babyboomer enkel klaagt en profiteert, schrijft Mark de Jager. ‘In het samenwerken voor het goede, vallen kerkelijke en culturele verschillen weg.'

Jan Willem Wits

Waarom het een aderlating is als de lutheranen in Nederland zouden uitsterven

Hoelang houden de kwijnende lutherse gemeenten binnen de Protestantse Kerk het nog vol? Wat zou het betekenen als ze van de Nederlandse aardbodem verdwenen? We kunnen de lutheranen niet missen, vindt Jan-Willem Wits.