Luister naar

Met sprongen van acht

Nieuws
Sjirk Kuijper directeur
zaterdag 18 november 2017 om 03:00

Die krant is makkelijk gevuld, schreef vorige week een lezer. Hij had door de zaterdagkrant geteld: zevenenhalve pagina zakelijke advertenties, en dik twee pagina’s familieberichten. De redactie wilde zeker vroeg naar huis – waarom hadden we die krant niet even vier ­pagina’s dikker gemaakt?

Het was voor het eerst in tien jaar, dat een lezer vriendelijk mopperde dat de krant wel erg veel advertenties bevatte. Voor ons als bedrijf is dat een feestje waard. Sinds 2008, toen de economische crisis uitbrak, zijn onze jaarlijkse inkomsten uit advertenties gehalveerd. Pas de afgelopen twee jaar trekt het voorzichtig aan. Dat is vooral te danken aan onze verkopers en aan de aantrekkelijkheid van deze krant als publicatieruimte. Want over het algemeen (volgens de ‘benchmark’) zit de ­advertentieverkoop nog niet in de lift.

Advertentie en redactie zijn twee kanten van het bedrijf, maar ze vullen wel samen één krant. En dat kan een mooie bundel opleveren. De bijlage In Memoriam bijvoorbeeld, die dit jaar zijn vijfde editie beleefde, was donderdag voor het eerst niet 32 maar 40 pagina’s dik. Doordat veel lezers een herinnering aan hun overledene instuurden; doordat de redactie een serie mooie ­verhalen schreef; én doordat veel adverteerders (ruim negen pagina’s) de waarde van deze ­bijlage hebben ontdekt.

Die stap van 32 naar 40 pagina’s heeft een technische reden. Als we een krant met twee katernen maken – dus altijd als er een bijlage bij de dagkrant zit – kunnen we de totale bundel slechts met sprongen van acht pagina’s uitbreiden. Zo werkt de drukpers nu eenmaal. Het gevolg is, dat de redactie weleens moet inschikken als de aanlevering van advertenties en familieberichten erg hard loopt. We kunnen vrijdag niet op de valreep besluiten de zaterdagkrant acht pagina’s dikker te maken, omdat er zoveel personeelsadvertenties zijn. En we zullen (vóór 16.00 uur ‘s middags) al ­helemaal geen familie­bericht weigeren met het ­argument: ‘de krant zit al vol’.

De verhouding redactie-advertentie in deze krant is anders dan vorig weekend. Ditmaal nog geen halve pagina familie­berichten bijvoorbeeld (tegen ruim twee vorige week). Minder vacatures, en ditmaal geen zorgverzekeraar die fors uitpakt. En toch 32 ­pagina’s dagkrant en 24 pagina’s ND7, dus u heeft weer meer tijd nodig als u alles wilt lezen.

Advertenties zijn voor het Nederlands Dagblad een wezenlijke bron van inkomsten, maar abonnementen nog veel meer. Het nieuwe kabinet wil de btw daarop verhogen. Juist het lage tarief, voor primaire levens­behoeften en arbeidsintensieve diensten (en dat is journalistiek, allebei) gaat van 6 naar 9 procent. Daar worden we dan weer minder vrolijk van.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.