© AFP

Franse topschermster haalt haar gelijk: positieve dopingtest is wel degelijk te wijten aan… vrijpartij

Eindelijk licht aan het einde van de tunnel voor Ysaora Thibus. De Franse topschermster werd in februari geschorst omwille van een bizarre positieve dopingtest. Na een maandenlange strijd krijgt de Française nu toch gelijk: de positieve staal is inderdaad afkomstig van... het lichaamsvocht van haar vriend.

sfk

Thibus, de zilveren medaille van de afgelopen Olympische Spelen in Tokio en tevens wereldkampioene, testte begin februari positief op het verboden middel ostarine, een product dat de spiergroei kan stimuleren. De schermster schreeuwde haar onschuld uit en weigerde om een bijkomende B-staal te laten analyseren.

“Ik ontken ten stelligste dat ik doping gebruikt heb”, zei ze toen in een statement. “Mijn vele negatieve dopingtesten zijn daar het bewijs van. De Olympische Spelen in Parijs zijn voor mij een kinderdroom en ik heb met verbijstering kennis genomen van dit nieuws. Ik zal er alles aan doen om mijn onschuld te bewijzen, zodat ik kan meestrijden in het toernooi dat het hoogtepunt van mijn carrière moet worden.”

Zelf verklaarde haar advocaat destijds dat het verboden middel in haar lichaam zou zijn terechtgekomen na seksueel contact met haar verloofde Race Imboden, eveneens een voormalige wereldtopper in de schermdiscipline. Imoden gaf toe dat hij inderdaad voedingssupplementen consumeerde, die hij online bestelde.

(lees verder onder de foto)

Ysaora Thibus en haar verloofde Race Imboden.© Corbis via Getty Images

Toch nog spelbreker?

Een onafhankelijke commissie van de Internationale Schermfederatie onderzocht de zaak en gaf de Française gelijk. De vrijpartij ligt daadwerkelijk aan de basis van de hele soap. De 32-jarige schermster, die sinds februari geen wedstrijden meer afwerkte, mag haar leven als atlete én haar olympisch doel dus eindelijk hervatten.

“Dit is het hoogtepunt van een meedogenloze, maandenlange strijd om mijn onschuld te bewijzen”, vertelt Thibus via sociale media. “Ik kan niet wachten om weer op een schermring te staan, te schreeuwen om de overwinning en opnieuw te vechten met mijn teamgenoten.

Toch is de zaak nog niet helemaal beklonken: het WADA (World Anti Doping Agency) en de internationale schermbond (FIE) krijgen nog 21 dagen om in beroep te gaan. Benieuwd of zij toch nog roet in het eten gooien.

LEES OOK. Orale seks, kussen met Pamela en penisverlengende pillen: de meest pikante verklaringen voor positieve dopingtests

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer