© Dick Demey

“Gewoon mijn lunchtips voor collega’s gebundeld”

Ondanks een huisbibliotheek aan kookboeken en de modernste keuken slagen veel gezinnen er nog steeds niet in om elke dag een gezonde maaltijd op tafel te toveren. “Mensen hebben vaak de tijd niet en missen het organisatietalent. Ze vragen vooral om gezonde gerechten die snel klaar zijn”, stellen diëtisten vast. Speciaal voor deze gezinnen heeft Kim Langie (30) uit Kinrooi een doeboek klaar: ‘Coach jezelf gezond’. “Het moet een handleiding zijn om de verandering naar gezonde en haalbare eetgewoontes echt door te voeren in je leven.”

Marij WYERS

Kim Langie is niet de nieuwste Limburgse dieetgoeroe, ze is gewoon een werkende moeder met een man en een dochtertje van twee. Maar Kim verdiept zich wel al jaren in gezond en puur koken. “Collega’s vroegen me hoe ik het klaarspeel om op het werk te genieten van wraps met hüttenkäse, quinoasalade of Mexicaanse kippensoep. Ze vroegen me om receptjes voor zo’n snelle en gezonde lunch, en tegelijk wat praktische coaching hoe ze die het best voorbereiden. Veel mensen missen structuur in hun drukke leven. Zo kwam ik op het idee om mijn tips te bundelen in een boek.”

Praktisch

‘Coach jezelf gezond’ is geen kookboek maar een doeboek, zegt Kim. “We verliezen onszelf in duizend-en-een richtlijnen, voedingsadviezen en recepten. Dit boekje moet een handleiding zijn om de verandering naar een gezonde, haalbare eetstijl echt door te voeren. Ik probeer lezers aan te zetten om logisch te denken: werk met een weekmenu en ga op basis daarvan één keer in de week boodschappen doen. Dat bespaart al heel wat tijd. Op dinsdag kook ik bijvoorbeeld voor twee dagen en ik verwerk geregeld restjes van het avondmaal in een gezonde lunch: een slaatje met kip bijvoorbeeld.”

Het praktische boekje geeft onder meer een overzicht van gezonde producten en een cursus ‘etiketten lezen’ om zo ongezonde chemische ingrediënten te ontmaskeren. Kim vroeg daarvoor de hulp van diëtiste Eveline Bours. “Er staat ook een stappenplan in om een evenwichtig weekmenu samen te stellen, met snelle gerechtjes voor de drukke werkdagen. Daarbij staan dan handige, tijdbesparende tips zoals: rooster een doosje pijnboompitten in één keer en bewaar de rest voor later.”

Organisatiecoach

Diëtisten stellen vast dat er in drukke gezinnen nood is aan dergelijke organisatietips. “In onze praktijken merken we dat mensen soms de pedalen kwijt zijn. Door hen in enkele sessies bij de hand te nemen en praktische tips te geven om gerechtjes op een eenvoudige manier gezond klaar te maken, zijn ze weer vertrokken”, vertelt diëtiste Marida Housen uit Meeuwen, die al 30 jaar in het vak staat. “Veel mensen verliezen het plezier in het koken, ze kijken vooral tegen een berg werk op wanneer ze een kookboek openslaan. Wij brengen hen terug naar de basis: kook eenvoudig met slechts een paar gezonde ingrediënten, mijd zoveel mogelijk bewerkt voedsel en ga voluit voor lokaal en seizoensgebonden producten.”

Enkele diëtisten zijn daarom gestart met kookworkshops, om mensen opnieuw te laten ervaren hoe snel en makkelijk gezond koken is. Ook zij benadrukken daarbij het belang van een weekplanning: “Zonder planning krijg je geen gezonde keuken.”

Uitgeverijen spelen in op die trend van timemanagement in de keuken. Zo pakt foodblogster Steffi Vertriest uit met het werkschriftje ‘Happy Food Notebook’, voor het noteren van een weekplanning en boodschappenlijstjes. Culinair redacteur Hilde Deweer inspireert drukke gezinnen met ‘Koken in het weekend… eten de hele week’. En in de nieuwste uitgave van het populaire ‘The Green Kitchen at Home’ staan snelle vegetarische maaltijden voor elke dag mét vermelding van de bereidingstijd, meestal tussen 15 en 45 minuten.

‘Coach jezelf gezond’ van Kim Langie. 16,95 euro. Te koop bij Standaard Boekhandel