Twintiger die met mes naar woning Brugse burgemeester trok, heeft cel verlaten: “Hij werkt aan zijn problemen in een instelling”

Burgemeester Dirk De fauw werd slachtoffer van belaging.© mvn

Brugge -

De 25-jarige man die in februari met een mes in zijn rugzak naar de woning van de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V) trok, heeft de gevangenis onder voorwaarden verlaten. Dat heeft de onderzoeksrechter beslist. B.C. verblijft intussen al een tijdje in een psychiatrische instelling. Vermoedelijk volgt later een internering.

Arne Franck

Op 14 februari sloeg een alerte buurtbewoonster alarm nadat een jongeman het exacte adres had gevraagd van De fauw. Een goede reflex, zo bleek, want toen de politie arriveerde aan de woning van de burgemeester, stond B.C. al op diens oprit. In de rugzak van de dakloze twintiger stak een mes met een lemmet van 25 centimeter. Hij bleek ook onder invloed van verdovende middelen.

LEES OOK. Brugse burgemeester De fauw ontsnapt opnieuw aan belager met een mes: “Ik wil dit geen derde keer meer meemaken”

B.C. kampt met psychische problemen en een drugsverslaving. Hoewel hij al meerdere dreigmails gestuurd had naar De fauw, had hij naar eigen zeggen geen slechte bedoelingen met het mes. “Als dakloze heeft hij standaard een aantal voorwerpen in zijn rugzak zitten, waaronder ook een mes”, stelt advocaat Dieter Dewulf. “Hij wou gewoon eens zijn frustraties luchten over het politieke systeem, waarvan hij zich het slachtoffer voelt.”

Psychiatrische instelling

Op 19 maart beval de raadkamer de verdere aanhouding van B.C., maar meester Dewulf diende bij de onderzoeksrechter een verzoekschrift in om zijn cliënt onder voorwaarden te lossen. Met succes, want twee dagen later kwam de man vrij en werd hij opgenomen in een psychiatrische instelling. “Daar werkt hij nu aan zijn verslaving en psychische problemen”, aldus meester Dewulf. (Lees verder onder het kader)

De raadkamer moet later nog beslissen of B.C. zich voor de strafrechtbank zal moeten verantwoorden. Maar afgaande op de resultaten van het geestesonderzoek lijkt een internering waarschijnlijker.

Het was niet de eerste keer dat de Brugse burgemeester geconfronteerd werd met een gewapende man. In 2020 werd hij vlak voor zijn advocatenkantoor met een aardappelmes in de hals gestoken door een man met psychische problemen. De fauw herstelde maandenlang van zijn verwondingen. De dader werd geïnterneerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen