Burgerbeweging Hart voor Zwijndrecht trok onlangs nog naar Brussel om er bij de Raad van State hun bezorgdheid te uiten.© IF

Zware klap voor burgerbeweging tegen fusie: Raad van State verwerpt vraag tot schorsing

Beveren/Kruibeke/Zwijndrecht -

De Raad van State heeft donderdagnamiddag de vraag van burgerbeweging Hart voor Zwijndrecht om de fusie van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht op te schorten, verworpen. Alleen het Vlaams Parlement moet zich nu nog uitspreken over de fusie.

Dieter Verschooren

Vlak nadat de gemeenteraad van Zwijndrecht aan de hand van een wisselmeerderheid had beslist om te fuseren met Beveren en Kruibeke diende burgerbeweging Hart voor Zwijndrecht een klacht in bij de Raad van State. Ze vroeg om de fusie te schorsen om zo Zwijndrecht toch nog buiten het fusieverhaal te houden.

LEES OOK. Hart voor Zwijndrecht volgt zitting over fusie bij Raad van State: “Onze bezorgdheden nog eens duidelijk kunnen voorleggen”

De Raad van State besliste donderdag echter om die vraag tot schorsing te verwerpen. “De Raad is van oordeel dat zowel het gezamenlijke fusievoorstel als het voorstel wat betreft de provincie waartoe de nieuwe gemeente zal behoren, zuiver voorbereidende handelingen zijn die geen directe rechtsgevolgen met zich brengen”, zo staat te lezen in het vonnis.

Verzoek tot vernietiging

Vorige week al liet de auditeur van de Raad van State zich positief uit over de fusie. Omdat de Raad dat advies doorgaans volgt, was deze uitspraak geen grote verrassing. “Heel betreurenswaardig”, zegt Sabrina Van Broeck, woordvoerder van Hart voor Zwijndrecht. “We respecteren de uitspraak, maar vinden het wel jammer dat ze geen rekening houden met de impact die deze fusie op de inwoners zal hebben.”

LEES OOK. Meer dan tweehonderd mensen op protestmars tegen nakende gemeentefusie: “Het kan nog tegengehouden worden”

“De Raad van State moet zich wel nog buigen over een vernietigingsverzoek van het besluit van de gemeenteraad om Zwijndrecht bij de fusiegemeente te voegen”, zegt Van Broeck. “Bij ons heerst nu het gevoel dat we als burgers nergens terecht kunnen met onze bezorgdheden. We voelen ons totaal genegeerd.”

Laatste strohalm

Ook geen fan van de fusie is burgemeester van Zwijndrecht André Van de Vyver (Groen). Ook hij vindt de uitspraak van de Raad van State geen grote verrassing, na het eerdere advies van de auditeur, maar klampt zich nog vast aan een laatste strohalm. “Tijdens de gemeenteraad van donderdagavond wordt de fusie nogmaals besproken”, zegt Van de Vyver. “Als enkele raadsleden nog terugkomen op hun initiële stem kunnen we de fusie alsnog tegenhouden.”

LEES OOK. Nieuwe fusiegemeente telt liefst 152 dubbele straatnamen en daar moet een oplossing voor gevonden worden: kijk hier of jouw straat een nieuwe naam krijgt

Wie de fusie wel ziet zitten is de burgemeester van Beveren, Marc Van de Vijver (CD&V). “Deze uitspraak van de Raad van State is goed nieuws en bewijst dat er geen procedurefouten zijn gemaakt”, aldus Van de Vijver. “Al is het nu nog afwachten wat het Vlaams Parlement beslist over de fusie, want de parlementsleden moeten nog hun fiat geven. Dat zullen we de komende weken zien. Die beslissing zal wellicht de laatste stap zijn.”

De Kruibeekse burgemeester was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

LEES OOK. Steve vreest voor nieuwe, lange zoektocht naar werk voor dove echtgenoot als Zwijndrecht binnenkort bij Oost-Vlaanderen hoort: “Wallace is niet alleen in deze situatie”

LEES OOK. Voorlopig geen zoektocht naar alternatief voor gemeentenaam Beveren Waas: “Er is geen tijd meer”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER