Foto: Unsplash

1 jaar na Pano ‘Onzekerheid verzekerd’: overheid gaat elk zwaar arbeidsongeval dat geweigerd wordt door verzekeraar controleren

Elk zwaar arbeidsongeval dat op een weigering stoot van de verzekeraar, wordt voortaan gescreend door Fedris, het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s.  Fedris deed vroeger al steekproeven, maar nu komt er dus controle bij élk zwaar arbeidsongeval dat op een weigering stuit van de verzekeraar. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakt daar budget voor vrij. Als Fedris vindt dat de verzekeraar onterecht een ernstig arbeidsongeval weigert, zal het agentschap de verzekeraar ook voor de rechter dagen.

Uit de Pano-reportage ‘Onzekerheid verzekerd’ bleek dat in 14,6 procent van de arbeidsongevallen in 2021 het dossier werd geweigerd door de verzekeraar. Dat was een absoluut record, een verdubbeling in 20 jaar tijd. Uit de recentste cijfers blijkt dat het aantal weigeringen verder blijft stijgen. In 2022 kreeg 15,5 procent een weigeringsbrief in de bus wat neerkomt op 23.400 dossiers.  

Wat gebeurt er als je een arbeidsongeval hebt?

Wie een arbeidsongeval heeft, moet aankloppen bij de ‘arbeidsongevallenverzekeraar’ van zijn werkgever. Het is die verzekeraar die op dat moment beslist om het ongeval al dan niet te erkennen.

Een arbeidsongeval wordt gedefinieerd als “een plotse gebeurtenis die gebeurt tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst of op de weg van of naar het werk”. Er moet ook sprake zijn van “schade”, wat een fysiek of mentaal letsel kan zijn.

Onterechte weigeringen

Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Vaak ontstaat discussie over de vraag of het al dan niet onder de definitie van een arbeidsongeval valt. Mag men weigeren wanneer iemand niet de kortste weg naar huis heeft genomen, maar een iets langere weg om files te vermijden? Mag iemand nog langs de bakker passeren op weg naar huis?

Omdat Fedris niet genoeg mensen en middelen had, kon het agentschap alleen een steekproef van de weigeringen van de verzekeraars onder de loep nemen.  

Frank Vandenbroucke, federaal minister van Volksgezondheid (Vooruit), trekt nu budget uit voor drie extra juristen bij Fedris om alle geweigerde ernstige arbeidsongevallen te onderzoeken. 

Fedris naar de rechtbank

Als Fedris een weigering onterecht vond, kon het agentschap dat ook maar  meedelen aan de verzekeraar. Soms volstond een gemotiveerde brief van Fedris om de verzekeraar zijn standpunt te doen herzien, maar vaak hielden verzekeraars voet bij stuk. 

Wie als werknemer niet akkoord ging met zo’n weigering, moest zelf naar de arbeidsrechtbank stappen. Fedris stapte vroeger alleen bij grote uitzondering zelf naar de rechtbank. Het agentschap deed dat bij principiële dossiers of probleemdossiers.

Daar komt nu verandering in. Fedris zal voortaan voor alle onterecht geweigerde ernstige arbeidsongevallen in gesprek gaan met de verzekeraars en indien nodig naar de rechtbank stappen. Op die manier blijven slachtoffers zelf gespaard van een lange en dure juridische strijd. 

Minder slachtoffers in de kou

“Dit is alvast zeer positief”, zegt Stijn Gryp, nationaal secretaris van het ACV en tot voor kort lid van het beheerscomité van Fedris. “‘Hierdoor zullen hopelijk veel minder slachtoffers van ernstige arbeidsongevallen in de kou blijven staan. De financiële en mentale impact van een weigering is voor slachtoffers niet te onderschatten en al zeker niet voor een onterecht geweigerd ernstig arbeidsongeval”.

"De versterking van Fedris is positief voor alle actoren", zegt Barbara Van Speybroeck, woordvoerster van Assuralia, de koepelorganisatie van de verzekeraars. "Onenigheid vindt vaak haar oorsprong in interpretatie van de wet en rechtspraak kan daar duidelijkheid in brengen." 

Meest gelezen