Zes jaar cel voor lid van beruchte motorbende die gewelddadige homejacking pleegde bij vastgoedfamilie

Brasschaat -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Nestor K. (43), een lid van de beruchte motorbende Satudarah, veroordeeld tot zes jaar cel voor de gewelddadige homejacking bij de steenrijke vastgoedfamilie R. in Brasschaat.

Joris van der Aa, Sam Reyntjens

Nestor K. viel op 19 augustus 2023 binnen in de villa van de familie R. aan de De Wandeleerlei in Brasschaat. De zware jongen uit Ravels, lid van de gevreesde Nederlandse motorbende Satudarah, kwam een ‘schuld’ innen die de zoon des huizes in Nederland zou hebben openstaan. De zoon van de slachtoffers is vastgoedondernemer Sebastiaan R., woonachtig in het prinsdom Monaco.

Dat Nestor K. (43) uit Ravels de man was die op 19 augustus vorig jaar in de villa in de De Wandeleerlei in Brasschaat aanwezig was, betwist hij niet. Wat er zich daar binnen afgespeeld heeft, daarover lopen de versies van K. en de bejaarde bewoners uiteen.

Kwetsbare mensen van 74 en 80 jaar

“Mijn cliënten zijn kwetsbare mensen van 74 en 80 jaar oud. Ze zijn door K. thuis overvallen, toen ze de deur openden viel hij binnen en duwde hij meneer R. tegen de grond. Hij gaf hem ook een klap en haalde een vuurwapen met geluidsdemper boven”, zei de advocaat van de slachtoffers, meester Sam Vlaminck, tijdens de behandeling van de zaak. “Hij heeft hen gedwongen de kluis te openen en is ervandoor gegaan met onder meer buitenlandse valuta en een horloge van IWC (luxemerk, red.).”

“Mijn cliënten zijn door K. thuis overvallen. Toen ze de deur openden, viel hij binnen en duwde hij meneer R. tegen de grond. Hij gaf hem ook een klap en haalde een vuurwapen met geluidsdemper boven”

Sam Vlaminck

Advocaat van slachtoffers

Vlaminck wees erop dat K. bij zijn arrestatie amper twee uur na de feiten de buitenlandse valuta op zak had en dat in zijn woning de horloge en het wapen met demper aangetroffen werden. “In zijn huis stond een sportzak met colsonbandjes, bivakmutsen en boeien. Hij was goed geëquipeerd”, aldus Vlaminck. “K. beweert dat hij geen geweld gebruikt heeft, maar de kwetsuren bij mijn cliënt zijn geattesteerd. De beklaagde is een stevige jongen, een getraind bokser, uit zijn gsm blijkt dat hij deel heeft uitgemaakt van de verboden motorclub Satudarah.”

Over de context van de feiten was iedereen in de rechtszaal het eens. De zoon van de slachtoffers had een juridisch geschil in Nederland verloren en moest 12 miljoen euro betalen aan een andere man. Die had zich erover beklaagd dat het geld niet kwam en was via via bij K. terechtgekomen. Die nam de schuldvordering over, ze stelden een contract op waar instond dat K. als hij kon innen, de helft van de 12 miljoen euro mocht houden. Dat de oorspronkelijke schuldeiser niet mee voor de rechter stond, is omdat de raadkamer oordeelde dat die niet wist hoe K. zijn schuld zou innen.

Voortvluchtig

Volgens de voortvluchtige K., die tijdens het onderzoek wel een verklaring afgelegd had, was er dan ook geen sprake van een home invasion. “Het was moeilijk om de zoon van de burgerlijke partij te bereiken. Die woont officieel in Monaco, maar zit nu in Dubai”, zei Julie Goyvaerts, de advocate van K. “Mijn cliënt is wel in de woning geweest, maar hij zegt geen geweld te hebben gebruikt. Hij had een wapen bij omdat hij de reputatie van de familie kent, die mensen hebben via een gemeenschappelijk contact banden met Flor Bressers (hoofdverdachte in tal van drugsdossiers, red.).”

“Mijn cliënt is wel in de woning geweest, maar hij zegt geen geweld te hebben gebruikt. Hij had een wapen bij omdat hij de reputatie van de familie kent, die mensen hebben via een gemeenschappelijk contact banden met Flor Bressers”

Julie Goyvaerts

Advocate van K.

Het parket noemde Nestor K. een “zelfverklaard incasso-agent” met banden met motorclub Satudarah. Dat de man in het verleden al veroordeeld werd, pleitte niet in zijn voordeel. De aanklaagster eiste zes jaar cel. “Hij heeft een agressieve ingesteldheid en heeft er niet voor teruggedeinsd bejaarden te beroven en hen de stuipen op het lijf te jagen.”

De rechtbank veroordeelt Nestor K. tot een gevangenisstraf van zes jaar celstraf. De voortvluchtige afperser moet de bejaarde slachtoffers ook een schadevergoeding betalen. Op verzoek van het Openbaar Ministerie, beval de rechtbank de onmiddellijke aanhouding van Nestor K.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer