zaterdag 21 april 2018 - Muziek & cultuur
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De doodsoorzaak van de razend populaire dj Avicii – echte naam Tim Bergling – was vrijdagavond nog niet bekend. Photo News

Leven op het scherp van de snee eist dan toch zijn tol

Zweedse top-dj Avicii (28) plots overleden

Masqat/stockholmDe Zweedse artiest en muziekproducer Tim Bergling – over de hele wereld bekend als Avicii – is op 28-jarige leeftijd plotseling overleden. De top-dj werd vrijdagnamiddag dood aangetroffen in Oman, in het Midden-Oosten. De doodsoorzaak van de razend populaire dj was vrijdagavond nog niet bekend.

Avicii - Wake Me Up. YouTube

“Het is met grote droefheid dat we moeten meedelen dat Tim Bergling, bekend onder zijn artiestennaam Avicii, is overleden. Hij bevond zich in Masqat, Oman, en werd vrijdagnamiddag lokale tijd dood aangetroffen”, klinkt het in een mededeling aan Zweedse media, waarin tevens gevraagd wordt de familie van Berglin met rust te laten.

Computerspelletje

Dankzij wereldhits als ‘Bromance’ (zijn allereerste nummer 1 bij ons), ‘Levels’ (zijn grote doorbraak wereldwijd), ‘Wake Me Up’ (de bevestiging) en ‘Hey Brother’ (het thema van de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji), werd Avicii een van de bekendste dj’s en danceproducers ter wereld. Tim Bergling liet de grootste stadions en dancefestivals vollopen en liet tienduizenden fans uit de bol gaan op pompende beats.

En zeggen dat alles in 2007 begon met een remix van het Commodore 64-spelletje ‘Lazy Jones’. Het levert de jongeman uit Stockholm – hij is dan amper 16 jaar – zijn eerste platencontract op.

Via het dancecircuit komen zijn tracks terecht bij de Nederlandse dj Tiësto, die hem prompt introduceert bij zijn managementkantoor. Meteen is de trein vertrokken. Onder de naam Avicii (een boeddhistische term die zoveel betekent als ‘de diepste hel’ ) breekt Bergling in 2011 wereldwijd door. Vanaf dan is er geen houden meer aan: de ene hit volgt de andere op en Avicii kroont zich enkele jaren op rij tot de best verdienende dj ter wereld: hij strijkt honderdduizenden dollars op voor een paar uurtjes draaien.

Tussen 2011 en 2015 staat Avicii liefst vijf jaar op rij op Tomorrowland. Maar vijf jaar later is het liedje plots uit: hij kondigt zijn afscheid aan als dj en stopt eind dat jaar met toeren. Hij blijft wel actief als muziekproducer, onder meer voor Coldplay (‘A Sky full of Stars’) en Madonna (‘Girl Gone Wild’).

Net niet in ‘Club van 27’

Avicii mag dan al schatrijk geworden zijn met zijn muziek, achter de schermen is het veel minder rozengeur en maneschijn: een absurd tourschema, managers die hem uitmelken, feesten als de beesten met de nodige drank en drugs… wordt de Zweed met spoed opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van alcoholmisbruik. In 2014 worden zijn galblaas en blindedarm verwijderd. Een hectisch leven dat allemaal te zien is in de documentaire ‘True Stories’, die in oktober vorig jaar uitkwam en een ontluisterend beeld schetst van een man die de greep op zijn leven volledig kwijt is.

Zijn échte vrienden maakten zich toen al langer zorgen over het helse tempo waarin Avicii de optredens aaneenrijgt. “Donderdag in Texas, zaterdag in Hongkong en zondag op Ibiza. Dat was niet normaal. Hij zou zo maar de eerste dj kunnen zijn die toetreedt tot dat ‘clubje van 27’ waar Jim Morrison, Kurt Kobain en Amy Winehouse ook toe behoren.” Ze zaten er uiteindelijk maar één jaartje naast: Avicii werd 28.

 Joren De Weerdt

Dimitri Vegas en Like Mike

“Een van de meest getalenteerde mensen die we hebben ontmoet”

BoomOok in België was Avicii enorm geliefd. Hij was vaste klant op het hoofdpodium van Tomorrowland en miste tussen 2011 en 2015 maar één editie.

De organisatie van het dancefestival reageert aangeslagen: “Tim zit voor altijd in ons hart. Onze gedachten zijn bij hem en zijn familie.”

Dj-broers Dimitri Vegas en Like Mike (foto) deelden vaak het podium met Avicii. Zij herinneren hem als “een van de meest fascinerende en getalenteerde mensen die we ooit zullen ontmoeten”. “We leerden Tim ongeveer tien jaar geleden kennen. We zaten in dezelfde situatie: ons leven stond plots op z’n kop, alles ging razendsnel. De voorbije jaren zagen we elkaar weinig, tot onlangs. Toen leerden we elkaar weer beter kennen. We zullen hem missen.”(dvg)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws