Direct naar artikelinhoud
Tennis

David Goffin verliest van nummer 72 in Montpellier maar “niet hulpeloos zonder trainer”

De Luikenaar toont te weinig vechtlust in Montpellier en verliest met 6-4, 6-4 van Filip Krajinovic.Beeld Photo News

Het is wennen voor David Goffin, zonder het vertrouwde gezicht van Thierry Van Cleemput in de box. Zijn eerste partij in Montpellier na de breuk met zijn coach liep gisteren faliekant af. Op zoek naar een nieuwe coach gunt hij zich wel tijd.

Op een droge tweet na had Goffin zich na zijn exit in de Australian Open, toen hij in onderling overleg stopte met zijn vaste coach sinds 2014, nog niet uitgelaten over de breuk. En blijkbaar ligt het thema ook in Montpellier nog gevoelig.

Help, een journalist uit België voor Goffin. Die indruk kregen we een beetje, bij aankomst op het Franse toernooi, bij de vraag aan de ATP-perscheffin om Goffin na zijn match te kunnen spreken. "Waarover die vragen dan wel zouden gaan? En als hij verliest, zal hij alleen vragen over de wedstrijd beantwoorden." Zo'n scepticisme zijn we niet gewend, maar het zegt tegelijk veel. Alsof ze Goffin liever wat willen afschermen van het lastige topic. Zo had zijn vaste manager een collectieve Belgische aanvraag voor Goffin in de aanloop naar het toernooi van Montpellier ook afgeketst.

Niet dat Goffin zich op het toernooi verstopt. Aan een Franse journaliste die het circuit wereldwijd volgt, heeft Goffin toevertrouwd dat hij zijn zoektocht naar een nieuwe trainer niet wil overhaasten. "Ik ben intussen al groot en oud genoeg", vindt Goffin. En hij wil zichzelf geen druk opleggen in de zoektocht: “Ik weet onderhand hoe te tennissen en tactiek is een van mijn sterke punten. Ik ben niet hulpeloos zonder coach. Ik ga mijn tijd nemen en goed nadenken om de juiste keuze te maken."

‘Ik weet onderhand hoe te tennissen en tactiek is een van mijn sterke punten’

Wennen is het natuurlijk wel, om zo na vijf jaar samenwerking met Van Cleemput zijn eerste toernooi af te werken zonder vertrouwde entourage. Ook zijn kine en fysiektrainer zitten niet in Montpellier, zij sluiten pas volgende week in Rotterdam weer aan. Maar écht alleen is Goffin niet. Bij de start van het toernooi trainde hij nog samen met zijn landgenoten Steve Darcis en Ruben Bemelmans, die intussen wel uitgeschakeld zijn. Goffin is ook goed bevriend met enkele Franse spelers die in Montpellier deelnemen, zoals Lucas Pouille (die vorig jaar hier de titel won) en Pierre-Hugues Herbert. In zijn zoektocht naar een nieuwe trainer toetst hij ook bij hen af.

Een halfuur voor het avondprogramma in Montpellier spotten we Goffin aan een tafeltje in het Players Resto van het rumoerig gonzende vipgebied, zijn manager houdt hem gezelschap. Hier vangt hij op tv een glimp op van de eerste avondmatch tussen Jo-Wilfried Tsonga en Gilles Simon, daarna is het zijn beurt. Wachten, wachten en wachten tijdens een toernooi: het hoort bij de routine in het leven van een toptennisser.

Al kun je ook doen zoals de nieuwe rijzende ster Denis Shapovalov. Hij doodde gisteren de tijd met een vragenkwartiertje van Instagram-fans. Ontwapenend eerlijk horen we hem antwoorden op wat hij zou meenemen op een onbewoond eiland: "Mijn bed van thuis, PlayStation en ja, een mooi meisje."

Racket tegen de grond

Tsonga klaart zijn klus in twee sets: 6-2, 7-6. Kort voor negen uur 's avonds mag Goffin de baan op tegen Filip Krajinovic (ATP 72). De Serviër mag terugblikken op een sterk seizoen in 2018, maar een echte hoogvlieger mogen we hem ook niet noemen. Toch loopt het van bij het begin niet lekker voor Goffin. Hij incasseert een vroege break, zijn eerste opslag draait niet soepel en op de opslag van de tegenstander krijgt hij te weinig vat. Goffin levert de eerste set in met 4-6.

En er komt geen kentering. Goffin botst in de tweede set meteen tegen een nieuwe break aan. En bijzonder ongewoon voor zijn doen: hij smasht uit frustratie een racket tegen de grond. Ook mentaal straalt Goffin weinig strijdlust uit. Iemand die achter zijn veren zit of het wedstrijdplan corrigeert heeft hij niet. Zo eindigt het toernooi op een afknapper met 4-6, 4-6.

Goffin wil niet over een dip spreken en ziet het filosofisch: "Het is het eerste toernooi dat ik alles een beetje alleen doe, dat voelt anders aan. Het is eens goed om alles zelf te managen, rustig te analyseren en even te bezinnen."