Themabeeld.© ANP / Marcel van den Bergh

Vlaamse regering maakt geld vrij voor extra plaatsen in technisch en beroepsonderwijs: “Groei niet in gevaar brengen”

Heist-op-den-Berg/Puurs-Sint-Amands/Lier/Sint-Katelijne-Waver -

De Vlaamse regering wil de komende jaren zo’n 440 bijkomende plaatsen creëren in de B-stroom en de BSO- en TSO-opleidingen in de Mechelse regio. Daar maakt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) een bedrag van ruim 6,6 miljoen euro voor vrij.

De capaciteitsmonitor voor het onderwijs voorspelt een piek in de leerlingenaantallen tegen het schooljaar 2027-2028. Vooral de B-stroom en de TSO- en BSO-opleidingen verwachten een sterke groei. Ook in de Mechelse regio komen er heel wat leerlingen bij. Om dat groeiend aantal scholieren op te kunnen vangen, konden scholen tot eind februari een projectvoorstel indienen bij de Vlaamse regering. Inmiddels werden de subsidies toegekend.

In totaal maakt Vlaams minister Ben Weyts 6.649.308 euro vrij om de capaciteit in de Mechelse regio uit te breiden. Zo ontvangt het Heilig Hartcollege in Heist-op-den-Berg een bedrag van net geen 2,8 miljoen euro om tweehonderd bijkomende plaatsen te creëren. Voor de middelbare Steinerschool in Lier is er een subsidie van bijna 2,3 miljoen euro. Met dat geld zorgt de school voor 112 bijkomende plaatsen tegen 2027.

Verder krijgt ook LAB in Puurs-Sint-Amands een subsidie van de Vlaamse regering. Het gaat om net geen 1,3 miljoen euro voor de creatie van 108 bijkomende plaatsen. Tot slot is er geld voor het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver). De school wil voor twintig extra plaatsen zorgen en ontvangt daarvoor een bedrag van 316.000 euro.

Evolutie

“Alleen als we op tijd investeren, zijn we tegen 2027 klaar om alle extra leerlingen een plaats te geven”, zegt minister Weyts. “Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat ons technisch en beroepsonderwijs kunnen blijven groeien. Na een jarenlange daling zien we daar eindelijk weer stijgende inschrijvingscijfers. Die evolutie mogen we niet in gevaar brengen.”(svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners