Tot het einde van de zomer kunnen er in Beverst (Bilzen) ijsjes worden gegeten in het weekend, op feestdagen en tijdens schoolvakanties.
Foto: Lieven Roux

IJsjes eten bij voormalige pastorij in Beverst kan dit jaar al aan pop-up ijskar

Wie in Beverst (Bilzen) een ijsje wil eten aan de voormalige pastorij, moet niet wachten tot volgend jaar. Vanaf de paasvakantie tot aan het einde van de zomer zal er al een pop-up ijskar staan. Het is de bedoeling dat er volgend jaar een ijssalon komt in de voormalige pastorij waar personen met een niet-aangeboren hersenletsel tewerkgesteld kunnen worden.

"We staan aan de voormalige pastorij van Beverst in een heel mooie tuin, mooi aangekleed en met stoelen", vertelt Ines Seutin. Samen met haar man is ze oprichter van vzw Heide Atelier. "In een mooie witte trailer gaan we de eerste smaken van Heide Atelier bekendmaken aan de lokale bevolking. En we stellen ons project van volgend jaar voor, waarbij klanten en jongeren met een niet-aangeboren hersenletsel of autisme onze werking in de regio kunnen ontdekken."

"We leiden jongeren op met een niet-aangeboren hersenletsel of autisme", zegt Seutin. "We begeleiden hen in het proces van ijs maken, verwerken en verkopen. We passen ons tempo aan de jongeren aan. We gaan elke dag naar de boer, waar we de verse room halen. We werken enkel met natuurlijke producten: we plukken de basilicumblaadjes en schrapen de vanillestokjes,  waardoor we een topproduct hebben."

Zinvolle daginvulling

"Er is weinig aanbod voor jongeren met een niet-aangeboren hersenletsel. Als je als 15-jarige  thuis zit zonder doelen, dan komt het niet goed. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen recht heeft op een daginvulling, met of zonder beperking."

We werken aan zelfvertrouwen: ze starten schuw achteraan in de keuken, maar de meesten staan nu vooraan ijs te scheppen

Ines Seutin van vzw Heide Atelier

"6 jaar geleden zijn we op deze dag, Goede Vrijdag, gestart in Heist-op-den-Berg. Dat is een stap waar ik trots op ben. We werken aan het zelfvertrouwen van jonge mensen, we betrekken hen, ze maken deel uit van onze werking. Ze starten schuw achteraan in de keuken, maar de meesten staan nu vooraan ijs te scheppen."

De reacties van de klanten zijn erg positief, volgens Seutin: "Het is fijn om de barrières weg te werken en om te zien dat je mensen met een beperking gewoon kan betrekken in het dagelijks leven."

Pop-up ijskar tot het eind van de zomer in Beverst

De pop-up ijskar is geopend tijdens het weekend, op feestdagen en tijdens de schoolvakanties tot eind september. Het is de bedoeling dat de voormalige Pastorij in Beverst gerenoveerd wordt en dat Heide Atelier er volgend jaar zijn werking kan starten. Nieuw is dat de jongeren daar ook zullen opdienen in de 'zoete kamer', de voormalige kamer van de pastoor, waar er koffies en ijsjes geserveerd zullen worden.

De voormalige pastorij in Beverst wordt gerenoveerd. Volgend jaar open Heide Atelier er een ijssalon.
Render: a2o architecten

Meest gelezen