© EPA-EFE

Al 57 doden bij zware regenval in zuiden van Brazilië

De dodentol door de zware regenval in het zuiden van Brazilië is opgelopen tot minstens 57. Er zijn ook nog 67 vermisten en meer dan 70 gewonden. Dat melden de lokale autoriteiten. Daarnaast kwamen nog minstens twee mensen om het leven bij een explosie in een benzinestation in Porte Alegre.

jvh
Bron: BELGA

Meer dan 300 gemeenten worden al enkele dagen getroffen door verwoestende stormen en onweersbuien. Ongeveer 24.600 mensen moesten hun huizen verlaten, van wie er nu meer dan 8.200 zijn ondergebracht in faciliteiten zoals sport- of culturele centra, volgens de autoriteiten.

De reddingswerkers staan voor moeilijke dagen: sommige steden zijn vrijwel afgesneden van de rest van de wereld, ontoegankelijk geworden door de overstromingen die de staat Rio Grande do Sul al enkele dagen teisteren en waar de regen naar verwachting tot minstens zondag zal aanhouden.

In Porto Alegre, de regionale hoofdstad met zo’n 1,5 miljoen inwoners, zal de ramp “ongekend” zijn, waarschuwde gouverneur Eduardo Leite. Volgens de gouverneur beleeft de staat de “ergste klimaatramp in zijn geschiedenis”. Minstens vier dammen “bevinden zich in een noodsituatie, met het risico op barsten”, zo waarschuwden de lokale autoriteiten.

Het peil van de Guaíba-rivier is zaterdag gestegen tot 5,04 meter. Daarmee is het record van 4,76 meter uit 1941 overschreden, aldus het stadsbestuur. De internationale luchthaven van Porto Alegre is voor onbepaalde tijd gesloten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer