NAVO-chef roept om eigen wapenvoorraad aan Oekraïne te leveren

Nieuws
NAVO-landen moeten nu al uit eigen voorraad wapens aan Oekraïne leveren, zelfs als hiermee de eigen voorraad niet meer voldoet aan de NAVO-afspraken. Dat heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd tijdens een persconferentie in Brussel.
anp
woensdag 17 april 2024 om 16:36
Afbeelding
beeld anp

De 32 NAVO-lidstaten hebben niet alleen afgesproken dat ten minste 2 procent van hun begroting aan defensie wordt uitgegeven, maar hebben daarnaast ook afspraken gemaakt welk land bepaald gevechtsmateriaal aankoopt en op voorraad houdt.

Wat Stoltenberg betreft nemen de NAVO-landen nu dus enig risico met die afgesproken NAVO-voorraad en luistert de NAVO-afspraak daarover even iets minder. Zoveel mogelijk weggeven aan Oekraïne "is nu de juiste beslissing", aldus Stoltenberg. De NAVO-baas zei wel dat dit een nationale afweging is. "Er moet een balans zijn" tussen Oekraïne beveiligen en "de toegenomen risico's die we dan lopen voor onze eigen nationale gebeurtenissen". Maar volgens Stoltenberg is "de realiteit dat Oekraïne ondersteunen en helpen om het Russische gevechtsmateriaal onklaar te maken ook onze eigen veiligheid versterkt."

Dinsdag in een Kamerdebat had demissionair premier Mark Rutte gezegd dat Nederland in ieder geval geen extra Patriot-luchtverdedigingssysteem uit eigen voorraad aan Oekraïne kan geven. "Dan zakken we onder de minimale eisen die we moeten stellen aan onze operationele gereedheid." Rutte verwees ook naar de NAVO-afspraken en vroeg zich hardop af of de voorraadnorm van de NAVO wel rekening houdt met de huidige realiteit. "Je moet je afvragen: hebben we de maximale pijngrens echt opgezocht?", vroeg hij zich hardop af in de Tweede Kamer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verdachte van sextortion heeft 'groot schuldgevoel'

Een 37-jarige man uit Noordwijk die terechtstaat voor onlinemisbruik van achttien meisjes is zijn strafzaak dinsdag begonnen met een spijtbetuiging aan de jonge slachtoffers.

Afbeelding

China 'verdrijft' schepen Filipijnse kustwacht met waterkanon

De Filipijnen melden dat twee Filipijnse schepen door een waterkanon van de Chinese kustwacht zijn geraakt. Een van de boten zou hierdoor schade hebben opgelopen. De Chinese kustwacht meldt dat het twee schepen heeft 'verdreven' uit het betwiste gebied.

Afbeelding

Resten champignonteelt mogelijk geschikt voor waterzuivering

Een overblijfsel van de champignonteelt kan mogelijk worden ingezet om water te zuiveren van schadelijke stoffen, verwachten Utrechtse onderzoekers. Het gaat om het mengsel van schimmeldraden en paardenmest (substraat) dat resteert nadat de champignons geoogst zijn.

Afbeelding

Palestijnse rivalen Fatah en Hamas hielden overleg in Beijing

Afvaardigingen van de Palestijnse rivaliserende bewegingen Fatah en Hamas hebben in Beijing met elkaar gesproken, meldt China. Volgens woordvoerder van Buitenlandse Zaken Lin Jian voerden ze 'diepgaande en openhartige gesprekken' om zich met elkaar te verzoenen.

Afbeelding

Turkish Airlines wil 235 nieuwe vliegtuigen van Airbus of Boeing

Turkish Airlines is in gesprek met vliegtuigbouwers Boeing en Airbus voor de mogelijke aanschaf van 235 nieuwe toestellen, een zeer grote order. Eerder kocht de luchtvaartmaatschappij al 230 toestellen van Airbus.

Afbeelding

Krant: Apple mikt op Google-technici voor eigen AI-team

Apple richt zich op voormalig Google-personeel om zijn team voor kunstmatige intelligentie (AI) te versterken. Dat meldt de zakenkrant Financial Times op basis van eigen onderzoek.