400 van de 450 overgebleven medewerkers Nedcar ook weg

Nieuws
Zo'n 400 van de overgebleven 450 medewerkers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar hebben ontslag aangezegd gekregen. Er is voor hen geen werk meer. De vakbonden waren woensdag in de voormalige autofabriek om met de mensen te praten en hun vragen te beantwoorden. Dat zei bestuurder Ed Leunissen van CNV na berichtgeving in Dagblad de Limburger over de ontslagen.
anp
woensdag 17 april 2024 om 16:24
Afbeelding
beeld anp

Bij VDL was niet direct iemand bereikbaar voor een reactie. Voor de mensen die weg moeten geldt het sociaal plan dat eerder werd overeengekomen met de vakbonden. Zo'n zestig mensen kunnen blijven, onder meer voor bewaking, het energiecentrum, en voor Development & Innovation. Volgens Leunissen zitten nog eens zo'n 150 mensen langdurig ziek thuis, die kunnen vooralsnog niet ontslagen worden.

Zowel Leunissen als FNV-bestuurder Hans Wijers ziet geen toekomst meer voor een autofabriek bij Nedcar. "We zien niet dat er uit die sector nog opdrachtgevers gaan komen", aldus Wijers. Hij zei het "triest" te vinden dat in zeven maanden tijd voor 3500 mensen aan werkgelegenheid is verdwenen. "De politiek heeft al die tijd gewoon weggekeken", aldus Wijers. "Het is huilen met de pet op."

Bestemming fabriekshal

Tijdens gesprekken met werknemers woensdag bleek dat veel mensen snel weg willen. "Ze staan er niet te trappelen om te blijven", aldus Leunissen. "Veel hebben al een nieuwe baan in het vooruitzicht."

De afgelopen maanden zijn balletjes opgegooid om de enorme fabriekshal te gebruiken voor de productie van voertuigen voor Defensie. Er is een afdeling Special Vehicles. Maar volgens Wijers is die alleen geschikt voor het doen van aanpassingen voor bijvoorbeeld politiebusjes. En niet om legermaterieel te gaan produceren. Verder is er een Mobility Innovation Centre voor de assemblage van batterijen. En ook de VDL-bustak is er uit Venlo heen verhuisd, aldus Wijers. "Wat rest is een terrein met een grote fabriekshal waar nog elektriciteit in zit."

Mini

De fabriek in Born maakte de laatste jaren Mini's voor autofabrikant BMW, maar die heeft dit contract per maart opgezegd. Na een eerste ontslagronde van 1500 mensen in november 2023, kregen recent al ruim 1900 mensen ontslag aangezegd. Nu gaan er dus nog eens 400 uit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amerikanen verhogen druk op Hamas

De Amerikanen verhogen de druk op de Palestijnse Hamas om een deal met Israël over de Gazastrook te sluiten. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken roept de beweging op de voorstellen 'zonder verder uitstel' te accepteren.

Afbeelding

Meeste exporteurs merken nog weinig van fysieke controles in VK

Nederlandse brancheorganisaties van exporteurs merken vooralsnog weinig van de fysieke inspecties die sinds dinsdag bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk worden uitgevoerd.

Afbeelding

Man (22) opgepakt om mogelijk zedenmisdrijf in woonzorginstelling

De politie heeft een 22-jarige man aangehouden op verdenking van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag bij bewoners van een woonzorginstelling in Breda.

Afbeelding

Air France-KLM omlaag op negatief Damrak

Air France-KLM was dinsdag een van de grootste dalers op het Damrak na de publicatie van tegenvallende resultaten. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro.

Afbeelding

VS: Israël opent nieuwe doorgang Gaza, straks ook hulp via haven

In het noorden van Gaza opent Israël nog deze week een nieuwe grensovergang. Dat meldt het Witte Huis nadat president Joe Biden daar bij premier Benjamin Netanyahu op zou hebben aangedrongen.

Afbeelding

Nijmeegse asielopvang blijft toch opnieuw langer open

De asielopvang op voormalig sportpark Winkelsteeg in Nijmegen hoeft ondanks eerdere waarschuwingen van de gemeente toch niet volledig dicht op 1 mei. Dat maakt de gemeente bekend op de middag voor de locatie dicht moeten gaan.