Duitse kerken zetten dominee en jeugdwerker af omdat ze kandidaat staan voor de extreemrechtse AfD

Nieuws
Een lutherse dominee in Duitsland is onder tucht gezet omdat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen op 9 juni kandidaat is voor de radicaalrechtse partij AfD. De predikant vindt zijn schorsing onwettig.
Wim Houtman Wim Houtman
woensdag 17 april 2024 om 16:30
De Duitse dominee Martin Michaelis vindt zijn schorsing onwettig: ‘Er zijn geen theologische gronden voor.’
De Duitse dominee Martin Michaelis vindt zijn schorsing onwettig: ‘Er zijn geen theologische gronden voor.’ beeld idea

 Magdeburg

Zolang de tuchtprocedure tegen hem loopt, mag Martin Michaelis niet in kerkdiensten voorgaan en geen doop en avondmaal bedienen. Dat staat in een verklaring van de Evangelische Kirche in Midden-Duitsland, waar hij onder valt. Ook is hij van zijn gemeente losgemaakt.

De 62-jarige predikant is geen lid van de AfD of een andere politieke partij, maar heeft zich wel voor de AfD kandidaat gesteld in zijn woonplaats Quedlinburg, een stadje in het Harz-gebergte honderd kilometer van Leipzig.

Daarmee wekt hij de indruk dat extreemrechts gedachtegoed verenigbaar is met een christelijke theologie en levenshouding, zegt de kerkleiding. Als predikant is hij juist verplicht tegen extreemrechtse ideeën stelling te nemen. Want die zij..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Trendwatcher Adjiedj Bakas gelooft in God, 'een hutspotgod', zegt hij zelf. 'Ik haal overal wat vandaan.'

Na twee hersenbloedingen geniet Adjiedj Bakas van elke dag. 'Als je boos blijft, heeft leven geen zin'

Met een euthanasieverklaring op zak leeft trendwatcher Adjiedj Bakas (60) in het vertrouwen dat hij ooit naar zijn Schepper gaat. ‘Er staat na dit leven geen punt, maar een komma.’

'Als ik iets niet kan en ik bid ervoor, lukt het iets beter’, zegt de achtjarige dochter van Conny.

Conny bezoekt genezingsdiensten met haar zieke dochter: 'Ze gelooft nog steeds in een wonder'

Wat als je kind een ziekte heeft die artsen niet kunnen genezen? Ga je dan naar een genezingsdienst of niet? Conny kiest daar wel voor. ‘Haar ziekte is medisch gezien niet te genezen maar we hebben een God van wonderen.’

President Nixon op 9 augustus 1974 na zijn aftreden vanwege het Watergateschandaal. Voor politiek medewerker Charles Colson verandert het leven ingrijpend.

Hoe deze veroordeelde man door het Watergateschandaal in Jezus ging geloven

Wat staat er deze week in de bladen over kerk en geloof? De Amerikaanse Charles Colson moest achter de tralies vanwege zijn betrokkenheid bij het Watergateschandaal. Waarom overtuigde dit hem van Jezus’ opstanding?

Tom Wright: ‘Zo’n kinderbijbel mag niet te dik worden, dan kan een kind hem niet meer optillen.’

Theoloog Tom Wright was ontevreden over de kinderbijbel waaruit hij voorlas, dus schreef hij er zelf een

De Britse theoloog Tom Wright, eminent geleerde en Paulus-biograaf, heeft een kinderbijbel geschreven. Daarin maakt hij zijn eigen, eigenwijze keuzes. ‘Ik wil het grote, doorgaande verhaal van de Bijbel vertellen.’

Mark de Jager en Cocky Drost zijn te gast bij Dick en Daniël. 'Eigenlijk willen we stiekem dat de Bijbel een soort handboek is voor hoe je met seks moet omgaan.'

Waarom juist christenen de beste seks kunnen hebben. 'In de trouw spiegelt iets van Gods liefde'

Hoe voeren christenen het beste een gesprek over seks? Volgens Cocky Drost en Mark de Jager mag vaker worden benadrukt dat seks ook gewoon iets moois is. ‘Ik probeer weg te blijven van wat allemaal niet mag.’

Jan Gerhard ten Bokkel had nare herinneringen aan zijn jeugd.

Een domineeszoon uit Ommen viel van zijn geloof. Wat hij toen deed, maakte veel gelovigen erg boos

Meer dan zestigduizend exemplaren werden er verspreid van Dominee, Pastoor of Rabbi?, een zeldzaam kritisch en vilein geschrift tegen het geloof. Veel lezers raakten hun geloof kwijt.