Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Nieuws
Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van der Wal woensdag in een commissiedebat. "We kunnen het ons niet permitteren. Want de natuur kan het inderdaad niet aan." De maatregel zou leiden tot hogere uitstoot en neerslag van stikstof, "door het snellere rijden en doordat mensen andere routes gaan kiezen. Het kan alleen als we significante negatieve gevolgen in Natura2000-gebieden kunnen uitsluiten".
anp
woensdag 17 april 2024 om 16:46
Afbeelding
beeld anp

Veel van die beschermde natuurgebieden kampen met een te hoge stikstofneerslag, en dat is juist de reden dat de maximumsnelheid overdag werd beperkt tot 100 kilometer per uur. Vorige maand zei Van der Wal ook al dat de maatregel daarom in stand moet blijven.

Vanuit de vier formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB is informatie opgevraagd of de maximumsnelheid weer naar 130 kilometer per uur verhoogd kan worden, bevestigden ingewijden dinsdag na berichtgeving door het AD. Daarover zouden ze vragen hebben gesteld aan de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Infrastructuur en Waterstaat, meldde het AD.

De stikstofruimte die de snelheidsverlaging creëerde, kan niet zomaar weer worden ingenomen, maakt Van der Wal woensdag opnieuw duidelijk. "Het verhogen van de maximumsnelheid moet als nieuw project worden getoetst aan wet- en regelgeving. Daarvoor zijn naast een verkeersbesluit naar verwachting een omgevingsvergunning, een passende beoordeling en mitigerende maatregelen noodzakelijk." Met andere woorden: een snelheidsverhoging is juridisch extreem ingewikkeld en vraagt om nog meer plannen die natuurschade beperken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amerikanen verhogen druk op Hamas

De Amerikanen verhogen de druk op de Palestijnse Hamas om een deal met Israël over de Gazastrook te sluiten. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken roept de beweging op de voorstellen 'zonder verder uitstel' te accepteren.

Afbeelding

Meeste exporteurs merken nog weinig van fysieke controles in VK

Nederlandse brancheorganisaties van exporteurs merken vooralsnog weinig van de fysieke inspecties die sinds dinsdag bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk worden uitgevoerd.

Afbeelding

Man (22) opgepakt om mogelijk zedenmisdrijf in woonzorginstelling

De politie heeft een 22-jarige man aangehouden op verdenking van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag bij bewoners van een woonzorginstelling in Breda.

Afbeelding

Air France-KLM omlaag op negatief Damrak

Air France-KLM was dinsdag een van de grootste dalers op het Damrak na de publicatie van tegenvallende resultaten. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro.

Afbeelding

VS: Israël opent nieuwe doorgang Gaza, straks ook hulp via haven

In het noorden van Gaza opent Israël nog deze week een nieuwe grensovergang. Dat meldt het Witte Huis nadat president Joe Biden daar bij premier Benjamin Netanyahu op zou hebben aangedrongen.

Afbeelding

Nijmeegse asielopvang blijft toch opnieuw langer open

De asielopvang op voormalig sportpark Winkelsteeg in Nijmegen hoeft ondanks eerdere waarschuwingen van de gemeente toch niet volledig dicht op 1 mei. Dat maakt de gemeente bekend op de middag voor de locatie dicht moeten gaan.